Tineke Rademaker

Zowel de inhoud als de vorm van de master Orthopedagogiek aan de Erasmus Universiteit sluiten goed aan op de praktijk.

Tineke Rademaker

Alumna master Orthopedagogiek

De master Orthopedagogiek wordt bij veel universiteiten aangeboden. Ik heb bewust gekozen voor de Erasmus Universiteit, omdat het programma van de master goed aansluit bij het werk dat ik later wil doen. De focus op diagnostiek, behandeling, forensische orthopedagogiek en diversiteit sprak me erg aan. Het is een goede basis om na de opleiding als gedragswetenschapper binnen de (LVB) jeugdhulpverlening aan de slag te gaan. Wat ik sterk vind aan het curriculum is dat de practica afgestemd zijn op de diagnostiekaantekening die je ook binnen de opleiding kan halen. Zo ga je goed voorbereid de stage in. Ik heb meerdere studenten van verschillende opleidingen gesproken en mijn conclusie is dat het programma van de Erasmus Universiteit het beste aansluit op de praktijk.

Wat betreft de stage is mijn advies om die zo snel mogelijk (een half jaar voordat je wilt starten) te vinden. Zeker stageplekken waar je ook een diagnostiekaantekening kan halen, zijn schaars. Gelukkig biedt de Erasmus Universiteit ook de optie om de supervisie van de aantekening bij de universiteit zelf te doen, dat was voor mij een goede uitkomst.

Naast de inhoud van de master, is ook de onderwijsvorm een goede voorbereiding op je toekomstige werk. Het probleemgestuurd onderwijs zorgt ervoor dat je vaardig wordt in het bediscussiëren van onderwerpen. Zo leer je een visie te onderbouwen en scherp je communicatieve vaardigheden aan. Als orthopedagoog zal je vaak een onderbouwd advies moeten geven en een gesprek moeten leiden. Vaardigheden die je tijdens de studie dus al eigen maakt. Nog een pre, zowel voor jezelf als je toekomstige werkgever.

Ten slotte is het schrijven van een scriptie uiteraard ook onderdeel van de master. Een goede planning en goed contact met je scriptiebegeleider zijn essentieel om dit naast de stage te kunnen doen. Voor mij persoonlijk was dit niet het gedeelte van de studie waar ik het meest naar uit keek. Maar gezien de breedte aan thema’s waar uit gekozen kon worden en de voldoening die het oplevert om zelf een echt wetenschappelijk onderzoek te doen, had ik het ook zeker niet willen missen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen