Tim over Vappu

Ik ga drie keer per jaar terug naar Finland en dat is altijd ook op 1 mei, omdat ik Vappu niet wil missen.

Dr. Tim de Mey

Universitair docent Theoretische wijsbegeerte, Erasmus School of Philosophy

Vappu is een Fins studentenfestival. Tijdens Vappu dragen jongeren tot 18 jaar een witte pet. Dat heeft te maken met het feit dat het Finse systeem tot en met de middelbare school heel egalitair is. Pas wanneer ze gaan studeren, gaan jongeren los van elkaar hun eigen weg. Met Vappu gaat iedereen met vrienden en familie naar het park aan zee (kaforu pusko), waar een uitgebreide picknick wordt gehouden. De sfeer is heel gemoedelijk en is in geen opzicht commercieel.

Twintig jaar geleden heb ik een jaar in Finland gestudeerd. Ik ga drie keer per jaar terug naar Finland en dat is altijd ook op 1 mei, omdat ik Vappu niet wil missen. Tijdens de festiviteiten wisselen we petten uit en eten en drinken we samen. Op 1 mei zijn er de hele dag feesten. Er zijn ook protestmarsen van linkse politieke partijen, maar dat betreft slechts een kleine groep. Ik vind vooral het studentendeel van deze feestdag bijzonder; het heeft een speciale plek in mijn hart. Wat ik er zo leuk aan vind is het samenzijn met anderen en de gelijkheid waar Vappu voor staat. Ik vind dat heel bijzonder. Ik vind het zo leuk dat ik soms vrienden meeneem, zodat zij het ook kunnen ervaren.

Een van de rituelen van Vappu is het wassen van een drie meter hoog beeld, dat dan een witte studentenpet op krijgt. 's Avonds gaat het feest door met snacks en drankjes met familie en vrienden.

Ik ontmoet altijd dezelfde mensen. We vormen een vaste vriendengroep die elk jaar tijdens Vappu met elkaar naar het park gaat. We zijn weleens tot diep in de nacht doorgegaan, gewoon omdat we zo'n lol hadden. In mei worden de dagen langer en is het weer vaak goed. Daarom is Vappu ook een lentefeest.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen