Veronika over Kerstmis

Op kerstavond gaan we aan tafel wanneer we de eerste ster aan de hemel zien.

Veronika Norvaisaite

International Project Coordinator, Marketing & Communication (M&C)

Kerstmis is een Christelijke feestdag waarop de geboorte van Jezus Christus wordt herdacht. Elk land kent zijn eigen kersttradities. Veel mensen hebben een versierde kerstboom in huis, er zijn adventskransen en kerstsokken.

Veronika: "In Litouwen is kerstavond belangrijker dan eerste kerstdag. Het markeert het einde van de vastenperiode, en voor deze speciale avond bereiden we twaalf gerechten, allemaal zonder vlees, zoals gevulde eieren en salade. Je kunt aan tafel zodra je de eerste ster aan de hemel ziet. Als het bewolkt is, besluit het hoofd van het huishouden wanneer er wordt gegeten.

Elk jaar begint de kerstmaaltijd met het breken van de ouwel,(speciaal brood) die met iedereen aan tafel wordt gedeeld. We moeten iets eten van alle twaalf de gerechten. Tijdens het dessert geven we elkaar cadeaus en na het eten gaan gelovigen naar de nachtmis.

Kerstavond is voor mij een moment om bij mijn familie te zijn en tijd met hen door te brengen. We hebben die gelegenheid niet zo vaak, omdat een deel van mijn familie in het buitenland woont. Ik voel me echter altijd een beetje verdeeld, omdat mijn vader, zus en oma in Litouwen wonen en mijn moeder in Ierland. Dit jaar vier ik kerst in Ierland, met mijn moeder en mijn zus en haar gezin. Ik heb mijn vlucht al geboekt en kijk er echt naar uit!"

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen