Tijdens je studie

Bachelor in Bestuurskunde

Stage

In het tweede jaar van de bachelor Bestuurskunde ga je op stage. In negen weken ervaar je van dichtbij hoe het openbaar bestuur werkt en hoe de geleerde theorieën en vaardigheden in de praktijk worden toegepast. Je mag zelf kiezen waar je stage wilt lopen. Je gaat bijvoorbeeld stage lopen bij een gemeente, adviesbureau of belangenorganisatie. Je maakt kennis met ambtelijke organisaties, de dynamiek van politieke besluitvorming en met vergaderen en onderhandelen over beleid.

Studeren in het buitenland

Een verblijf in het buitenland biedt je extra perspectief. Je verblijft in een andere cultuur en wetenschappelijke omgeving, maar leert ook anders te kijken naar de Nederlandse samenleving en het Nederlandse bestuur.

Voor studenten die tijdens hun bachelor ervaring in het buitenland willen opdoen, biedt de opleiding Bestuurskunde volop kansen. De opleiding Bestuurskunde heeft goede contacten met partneruniversiteiten in en buiten Europa. Hierdoor zijn praktische zaken, zoals het waarborgen van de studievoortgang, administratieve procedures en huisvesting vaak al geregeld. Het International Office van de opleiding ondersteunt studenten hierbij. Daarnaast zijn er beurzen beschikbaar waardoor een buitenlands verblijf voor studenten niet duur hoeft te zijn.

Voor meer informatie: International Office ESSB

Studievereniging

Studievereniging Cedo Nulli

Cedo Nulliik wijk voor niets.

De lijfspreuk van Desiderius Erasmus, en de naam van de faculteitsvereniging Sociale Wetenschappen. Koop bij Cedo Nulli je studieboeken met korting, bezoek lezingen, workshops, congressen en ga mee op studiereis. Ook de (thema)feestjes en borrels mogen we niet vergeten. Ga vooral voor een jaar in het bestuur: een onmisbare ervaring. Kijk op www.cedonulli.nl voor meer informatie.

 

José Nederhand

“De koppeling met de praktijk is een sterk punt van de opleiding Bestuurskunde in Rotterdam. Gedurende het eerste jaar kom je al in aanraking met problemen die spelen in de maatschappij en in het openbaar bestuur. In het tweede jaar loop je stage."


"Ik ben samen met drie medestudenten de problemen van een ministerie gaan bekijken bij de invoering van een digitaal systeem. We hebben bijvoorbeeld met de directeur-generaal de organisatiecultuur op het ministerie besproken. Dan merk je goed hoe subtiel bedrijfscultuur-processen in zo’n grote organisatie werken. Na mijn studie Bestuurskunde kan ik alle kanten op. Een baan in de consultancy of in de wetenschap spreekt mij op dit moment erg aan.”