Student aan het woord
Ervaring opdoen in het buitenland

Student aan het woord

Selamat Siang! Hier een berichtje uit Indonesië. Want na twee jaar hard studeren in Rotterdam, vloog ik in juli naar Indonesië om hier vijf maanden in de stad Yogyakarta te studeren. Een ontzettend leerzame en unieke ervaring.

Ik had Yogyakarta als bestemming gekozen, omdat ik graag een cultuur wilde leren kennen die veel verschilt met de cultuur in Nederland. Dat je bij een exchange periode vijf maanden op een plek woont, geeft je de gelegenheid om deze cultuurverschillen te leren kennen en te begrijpen. Soms is dat even wennen. Zo merk ik dat het hier vaak geen probleem is om een uur later op een afspraak aan te komen. Andere aspecten hoop ik zeker mee terug te nemen naar Nederland. De onvoorwaardelijke vriendelijkheid en behulpzaamheid bijvoorbeeld.

Hoewel de vakken gewoon in het Engels zijn heb ik er zelf voor gekozen om ook een taalcursus te volgen. Een groot deel van de Indonesische bevolking spreekt namelijk vrijwel geen Engels, terwijl het juist interessant kan zijn om gesprekken te kunnen voeren. Naast het leren kennen van de cultuur heb ik natuurlijk ook genoten van de prachtige natuur en het gezellige studentenleven van Yogyakarta.

Deze vijf maanden in het buitenland zijn een ontzettend mooie verbreding van mijn bachelor geweest. Als je de kans hebt, raad ik dus vol overtuiging een exchange periode aan!

Anke Bodewes
Student mr.drs. - programma