
Mijn werkzaamheden als Indirect Tax Consultant zijn onder te verdelen in: algemene advisering, M&A en data analytics
Jelle Boonstra
Jelle is Indirect Tax Consultant bij Mazars. Hij volgde zijn bachelor- en masteropleiding Fiscale Economie in Rotterdam en is afgestudeerd in 2017.
Jelle werkt voor de indirect tax afdeling als btw-specialist. Zijn klanten zijn doorgaans (middel)grote ondernemingen. Een specialisatie binnen de btw heeft hij bewust (nog) niet gekozen, waardoor zijn klantenportefeuille vrij divers is. Tot nu toe bevalt de afwisseling hem heel goed: “Zo kan ik in de ochtend een overleg met een tax manager van een beursgenoteerd uitzendbureau hebben, gevolgd door een data analytics project voor een farmaceut in de middag”.
Wat doet een Indirect Tax Consultant?
Aangezien de klantenportefeuille van Jelle vrij divers is, zijn de vraagstukken dat ook. “Mijn werkzaamheden als Indirect Tax Consultant zijn onder te verdelen in: algemene advisering, M&A en data analytics”, legt Jelle uit.
“Klassieke advisering betreft vooral het beantwoorden van korte vragen van klanten, bijvoorbeeld of de btw aftrekbaar is of welk tarief van toepassing is, en het voorbereiden van uitgebreidere adviezen zoals memo's en rapporten over de btw-behandeling van transacties of de btw-positie van een gehele onderneming”.
“M&A staat voor Mergers and Acquisitions”, zegt Jelle. In opdracht van een potentiële koper moet Jelle de over te nemen onderneming controleren op btw-risico's. Deze risico’s schrijft hij uit in een rapportage voor de potentiële koper. Vervolgens kan de potentiële koper dat meenemen in de prijsonderhandelingen met de verkoper of doen besluiten af te zien van een overname.
Bij data analytics maakt Jelle gebruik van de grote hoeveelheid data die in de financiële administratie van klanten aanwezig zijn. Jelle noemt als voorbeeld goederenbewegingen: “Door onder andere te kijken vanuit waar de goederen worden verstuurd en wat de bestemming is, kan bijvoorbeeld worden afgeleid of het gehanteerde btw-tarief op deze leveringen logisch lijkt”. Zo doen ze bij Mazars tal van checks om te kijken of de btw-behandeling juist is. Op deze manier kunnen ze gedetailleerd onderzoeken of ondernemingen in lijn zijn met wet- en regelgeving.
Naast het advieswerk is Jelle mentor voor studenten Fiscaal Recht en Fiscale Economie die naast hun studie, als werkstudent werkzaam zijn bij Mazars.
Een dag bij Mazars
“Allereerst koffie! Vanaf 9.00 uur start ik vaak met het scannen van fiscale nieuwsberichten. Hierna bespreek ik lopende projecten of conceptadviezen met mijn leidinggevenden. Vervolgens bekijk ik welke vragen of mails erbinnen zijn gekomen. Tijdens de lunch vindt wekelijks een vaktechnisch overleg plaats waar relevante en interessante jurisprudentie, maar ook literatuur wordt besproken”, gaat Jelle verder.
“Na het overleg staan telefonische besprekingen met klanten op het programma. Daarna werk ik aan adviesopdrachten. Meestal werk ik tot ongeveer 18.30 uur”.
Studie toepassen in de praktijk
“Fiscale Economie is bij uitstek een studie waar je de opgedane kennis in de praktijk brengt. Nog steeds pluk ik dagelijks de vruchten van de basis die is gelegd op de Erasmus Universiteit. Vooral de btw- en overdrachtsbelasting colleges vond ik leuk en leerzaam. Maar ook het interpreteren van jaarrekeningen en journaalposten doe ik vrijwel dagelijks”.
Geestige btw-colleges
Het schrijven van zijn masterscriptie en de interessante en geestige btw-colleges zijn Jelle het meeste bijgebleven. Vooral door die collegecyclus is Jelle zich gaan oriënteren op btw.
De werkcolleges vond Jelle het meest uitdagend. “Voor de werkcolleges deed je veel literatuuronderzoek. Je kreeg een cijfer voor het actief deelnemen aan een discussie, een paper en voor het voorbereiden van een presentatie, waarop andere studenten commentaar leverden. Dit riep regelmatig pittige vaktechnische discussies op”!
Advies aan toekomstige studenten
“Ik wil graag aan studenten meegeven dat ze goed moeten nadenken over de richting die ze op willen. Dit kan uitstekend door het volgen van een werkstudentschap. Op deze manier krijg je een goed beeld van de praktijk en ontdek je waar je voorkeur ligt, zoals directe of indirecte belastingen, werken voor een groot of klein kantoor. Ook de middelgrote kantoren zijn vandaag de dag op zoek naar indirect tax specialisten”, zegt Jelle.
Bij het advies geven over btw-vraagstukken is bij uitstek sprake van een combinatie van economie en recht. Om een juridische beoordeling te doen, moet je veelal eerst weten hoe het businessmodel van de onderneming werkt. Neem bijvoorbeeld het hele productieproces van grondstof tot levering aan klanten. Vaak heb je te maken met (bedrijfs)economen die bij de klant werkzaam zijn en die kennis hebben van de bedrijfsprocessen. Daarbij komt een economische achtergrond goed van pas. Daarna volgt de juridische analyse voor de btw”, legt Jelle uit.

Jelle sluit af met het volgende advies voor toekomstige studenten: “Wanneer je de combinatie van recht en economie leuk vindt, zou ik de indirecte master van Fiscale Economie serieus overwegen.
Mocht je twijfelen tussen indirect of direct, doe dan een werkstudentschap indirect tax in de laatste fase van je bachelor. Dan kun je erachter komen of het bevalt. Dit heb ik zelf (zonder studievertraging) ook kunnen doen omdat het curriculum die ruimte bood. De echte diehards kunnen natuurlijk ook voor de combinatie van beide masters gaan”!