Moniek Buijzen praat met VICE over jongeren en de coronamaatregelen

Ian Harper

Uit onderzoek blijkt dat jongeren het meeste last hebben van mentale klachten door de coronacrisis. Tegelijkertijd raken jongeren het vaakst besmet en groeit het aantal besmettingen onder jongeren ook het snelst. Moniek Buijzen is professor communicatie en gedragsverandering aan de Erasmus School of Social and Behavioural Sciences en onafhankelijk adviseur bij de gedragsunit van het RIVM dat samen met het OMT de regering adviseert over de maatregelen. In een interview met het jongerenplatform ‘VICE’ legt ze uit waarom het voor jongeren moeilijker kan zijn om zich aan de regels te houden en schetst ze oplossingen.

Rolmodellen voor communicatie

Bij jonge mensen komt informatie die van boven, buiten of van oudere mensen komt minder goed binnen, legt Moniek uit. Uit onderzoek blijkt dat het beter werkt als advies door andere jongen mensen wordt gegeven, al helemaal wanneer dit jongeren zijn tegen wie wordt opgekeken.

Groepsnorm

Dat jongeren zich niet altijd aan de regels houden heeft niet alleen te maken met communicatie, ook de geldende norm onder vrienden speelt een rol. Het gaat daarbij niet eens om groepsdruk maar om wat als normaal wordt gezien en hoe iemands vrienden zich gedragen. Ook al nemen jongeren zich voor zich aan de regels te houden, soms komen ze toch voor een dilemma te staan zodra ze met vrienden zijn. ‘Je ouders of grootouders of kwetsbare mensen om je heen besmetten is een vreselijk idee. Maar op het moment dat je met vrienden bent, en niemand houdt afstand, dan is het ontzettend moeilijk om daar niet in mee te gaan en te zeggen: kom op jongens, laten we afstand houden’, aldus Moniek.

Psychisch lijden

Het verbaast Moniek niet dat jongeren psychisch het meeste lijden onder de coronamaatregelen, terwijl ze niet het meeste risico lopen om ernstig ziek te worden. ‘Als je nog geen gezin hebt trek je het meest met je vrienden op, je sociale leven speelt een heel belangrijke rol. Dus je hebt weinig last van het probleem, heel veel last van de maatregelen, en je toekomst wordt ineens een groot zwart gat. Terwijl over je toekomst nadenken al moeilijk genoeg is op die leeftijd. Er zijn al meer jongeren dan ooit met burn-outs en keuzestress, en dan komt er nog een heel grote schep bovenop.’

Stigmatisatie jongeren

Moniek hoopt dat de samenleving stopt met het stigmatiseren van jongeren. De tweede golf is niet door hen veroorzaakt, maar door mensen met een rijk sociaal leven, wat jongeren door hun levensfase vaker zijn. Het zo streng toespreken van jongeren helpt ook niet want zo wordt er alleen maar weerstand opgewekt onder deze groep.

Oplossingen voor de winter

Het is juist beter om in de komende tijd in gesprek te gaan met jongeren en samen te werken aan oplossingen. Moniek ziet bijvoorbeeld dat veel grote ruimtes, zoals beursgebouwen en universiteiten, leeg staan. Ze hoopt dat gemeentes en jongeren samen kunnen werken om plekken in te richten waar jongeren op veilige afstand en met voldoende hygiënemaatregelen toch samen kunnen komen tijdens de herfst- en wintermaanden. Daarnaast is haar persoonlijke advies aan jongeren ‘alles gaat voorbij. Ook de slechte dingen. Er komt een tijd dat alles weer goed is, waarschijnlijk sneller dan je denkt, en dat je hiernaar terugkijkt en je niet meer voor kan stellen dat het ooit zo was’.

 

Lees het volledige interview op VICE hier.

 

Compare @count study programme

  • @title

    • Duration: @duration
Compare study programmes