Health Care Governance

De onderzoeksgroep richt zich op vraagstukken die samenhangen met de ontwikkeling van het gezondheids(zorg)beleid en de bestuurlijke inrichting van de gezondheidszorg. De hervorming van de Nederlandse gezondheidszorg, zoals die thans gestalte krijgt met de introductie van marktwerking, vormt een belangrijke achtergrond van het onderzoek en onderwijs van de sectie. Hoe veranderen deze hervormingen de positie van patiënten, professionals, zorgaanbieders en niet te vergeten die van de overheid zelf? Hoe verhouden private belangen zich ten opzichte van het publieke belang van goede gezondheid en goede gezondheidszorg? Hoe kan optimaal gebruik worden gemaakt van kennis?

De onderzoeksgroep richt zich niet alleen op de vorming van gezondheidsbeleid, maar kijkt ook naar de wijze waarop dit zijn beslag krijgt in zorgorganisaties. Wat betekent het voor zorginstellingen dat zij moeten opereren op een markt? Daarbij wordt gekeken naar de rol van bestuurders, maar ook naar de sociale en materiële infrastructuren die worden ingericht om marktwerking mogelijk te maken. Behalve door onderzoek is de sectie nauw betrokken bij deze ontwikkelingen, onder meer door participatie in programma’s als Sneller Beter en door nauwe betrokkenheid bij het Erasmus Centrum voor Zorgbestuur.

De onderzoeksgroep verricht onderwijs in alle programma’s van ESHPM, gericht op de HCG onderzoeksgebieden. Daarnaast wordt onderwijs aan bestuurders en professionals gegeven in het kader van het Erasmus Centrum voor Zorgbestuur. Er bestaan nauwe linken naar de Onderzoekscholen Wetenschap, Techniek en Moderne Cultuur en de Nederlandse Onderzoekschool voor Bestuur.

Contact

E-mailadres
office.hcg@eshpm.eur.nl
Telefoonnummer
+31 10 4088912
Ruimte
Bayle Building
Adres
Burgemeester Oudlaan 50
3062 PA
Rotterdam

Wilt u informatie opvragen in het Nederlands? Neem dan contact met ons op.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen