Film en Filosofie: “In een ander daglicht – Kunnen kleine gebaren groot onrecht goedmaken?”

Begindatum

vrijdag, 13 dec 2019, 18:30

Einddatum

vrijdag, 13 dec 2019, 21:30

Locatie
KINO

Een film over de Holocaust – gebaseerd op waargebeurde feiten – naast een boek over het draaien van een film over de Holocaust.

In ‘Son of Saul’ van László Nemes gaat het om een onvervalste blik op het sterven en overleven in een concentratiekamp te geven. Het is een indrukwekkende, donkere film, die de kijkers meeneemt in het kamp en steeds dicht bij het perspectief van Saul blijft.

In de roman ‘Draaidagen’ van Bianca Boer probeert de hoofdpersoon Judith, een gestrande Rotterdamse filosofiestudente, via een rol in een film over de oorlog toegang te krijgen tot het verleden van haar grootmoeder en tot de geschiedenis van haar familie.

Op deze avond discussiëren wij over de relatie tussen feit en fictie, nabijheid en afstand, herinneren en vergeten, de huidige tijd en het verleden van de oorlog, en over de kwetsbare en kostbare relaties tussen generaties.

In welk licht moeten verhalen het verleden vertellen? Kunnen ze door het herinneren aan een donkere tijd de huidige tijd ‘verhelderen? Kunnen kleine gebaren en daden licht in het donker brengen?

 

Bianca Boer is schrijver en dichter. In 2019 verscheen haar roman ‘Draaidagen’. In 2007 verscheen de verhalenbundel ‘Troost en de geur van koffie’ die werd genomineerd voor de selexyz Debuutprijs. In 2010 verscheen haar dichtbundel ‘Vliegen en andere vogels’. Een deel van die bundel verscheen in 2012 in het Duits in de bundel ‘Afspraken Verabredungen’. In 2018 verscheen in Duitsland het brievenboek ‘Auch das ist Geschichte, Ein poetischer Dialog in Briefen’, waarin ze met de Duitse dichters, Ellen Widmaier en Katharina Bauer van gedachten wisselt over het proces van schrijven en de invloed van de Tweede Wereldoorlog op de literatuur en de kunst, en hoe dat hun eigen werk beïnvloedt. www.biancaboer.nl