Frederik Van De Putte co-lanceert European Digital DemocracY network (EDDY)

Frederik Van De Putte, Universitair Docent, heeft in samenwerking het European Digital DemocracY network (EDDY) gelanceerd. Dit netwerk heeft als doel academici en professionals die werken aan, of met, digitale democratie samen te brengen.

Wat zijn de potentiële voordelen en valkuilen van digitale hulpmiddelen voor de democratie? Hoe worden dergelijke instrumenten momenteel gebruikt om participatie op lokaal, nationaal of mondiaal niveau te bevorderen of mogelijk te maken? Waar schaden sociale media de democratische waarden, en hoe kunnen dergelijke media worden gebruikt om die waarden te versterken? Wie valt buiten de boot als we de democratie digitaler maken?

Deze vragen behoeven een interdisciplinaire aanpak, en zijn zowel maatschappelijk als wetenschappelijk relevant. Er is echter nog steeds een gebrek aan communicatie en kruisbestuiving tussen de verschillende wetenschappen die voor dit onderwerp van belang zijn - onder meer computerwetenschappen, filosofie, sociologie en politicologie - en tussen de academische wereld en de mensen uit de praktijk die bij NGO's, gemeenten en andere overheidsniveaus werken. 

Het hoofddoel van EDDY is het bevorderen van digitale democratie door communicatie en samenwerking tussen theoretici en praktijkmensen te stimuleren. Het netwerk zal met name online meetups en live bijeenkomsten organiseren. EDDY zal ook een crowdsourced knowledge repository over digitale democratie opzetten en een mailinglijst bijhouden om de communicatie tussen de leden te bevorderen en hen te attenderen op gebeurtenissen of prestaties in verband met digitale democratie. 

De eerste online meetup gaat over participatory budgeting en vindt plaats op 16 februari om 17.00 uur CEST (Berlijn). Uitgenodigde sprekers zijn Brian Wampler (Boise State University) en Skadi Renooij en Renske Poelma (Gemeente Amsterdam). 

Frederik Van De Putte heeft dit netwerk samen met een kleine, interdisciplinaire groep jonge onderzoekers en praktijkmensen opgezet: Arianna Novaro (Parijs), Jan Maly (UvA), Marijn Keijzer (Toulouse) en Tessel Rensenbrink (Netwerk Democratie). Uiteraard staat EDDY zeer open voor suggesties over onderwerpen voor evenementen, evenals voor samenwerkingen en nieuwkomers.

Meer informatie

Voor meer informatie, zie de website van EDDY

Schrijf je hier in voor de mailinglijst.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen