Gaat politiek steeds meer om spektakel en recht van de sterkste?

Gijs van Oenen was op 19 juli te gast bij Voor de Ommekeer TV om te praten over democratie populisme. Gijs van Oenen ging in gesprek met David van Overbeek over de vraag of we ook te veel democratie kunnen hebben en of populisme een gevolg is van hoe de democratie zich heeft ontwikkeld. 

Overspannen democratie

Van veel dingen is bekend dat een te veel ervan ook schadelijke gevolgen kan hebben, maar zoiets kan toch niet gelden voor democratie? Wie wil nu niet meer inspraak of politici die beter luisteren naar wat de achterban wil? Toch betoogt Van Oenen in zijn boek Overspannen Democratie dat wat we redelijkerwijs kunnen verwachten van onze democratie al sinds enige tijd zo goed als gerealiseerd is, en dat meer democratie misschien zelfs meer kwaad dan goed kan doen. 

Over Voor de Ommekeer 

Voor de Ommekeer TV is een initiatief van journalist Paul van Liempt, filosoof Ad Verbrugge en David van Overbeek. Het is onderdeel van platform Voor de Ommekeer, dat mensen uit verschillende disciplines bij elkaar brengt om na te denken over grote veranderingen die op komst zijn door een combinatie van snelle technologische ontwikkelingen en globalisering.

Universitair Hoofddocent
Meer informatie

De video is beschikbaar op het youtube kanaal van 'Voor de Ommekeer'', 19 juli 2019.