Govert Buijs wint met Ad Verbrugge en Jelle van Baardewijk de Socratesbeker 2019

Voor het boek Het goede leven en de vrije markt

Tijdens de Avond van de Filosofie Amsterdam op 30 maart werd de winnaar van de Socratesbeker 2019 bekendgemaakt. Dit jaar gaat de prijs voor het beste Nederlandstalige filosofieboek naar Het goede leven en de vrije markt van Ad Verbrugge, Govert Buijs en Jelle van Baardewijk.

Over de prijs

De Socratesbeker wordt ieder jaar uitgereikt aan de auteur van het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek dat in het voorgaande jaar – in dit geval dus 2018 – verscheen.

Over het boek

Ad Verbrugge, Govert Buijs en Jelle van Baardewijk stellen in hun boek de vraag: brengt de vrije markt in haar huidige vorm het goede leven dichterbij of staat ze dit juist in de weg? En wat dienen we dan te verstaan onder ‘het goede leven’?.

De vrije markt is overal: ze verspreidt zich over de hele wereld en haar rol in ons persoonlijke leven is groter dan ooit. Allerlei goederen en diensten zijn toegankelijk geworden voor steeds meer mensen en het mondiale welvaartsniveau was nooit eerder zo hoog. Toch dringt zich de laatste jaren ook de vraag op naar de schaduwkanten van de globaliserende markt.

In gesprek met filosofen uit alle tijden – van Aristoteles tot Heidegger, van Kant tot Arendt en van Bentham tot Latour – én aan de hand van diverse films geven Verbrugge, Buijs en Van Baardewijk een prikkelend perspectief op de prangende vragen van vandaag. Ze ontwikkelen een filosofisch doordacht kader om de hedendaagse dynamiek van economie, technologie en cultuur te begrijpen en in goede banen te leiden. 

Over Govert Buijs

Govert Buijs (1964) is sinds september 2017 bijzonder hoogleraar christelijke filosofie aan Erasmus School of Philosophy. Deze leerstoel is ingesteld door Stichting Christelijke Filosofie. Govert Buijs studeerde politieke wetenschappen, filosofie en theologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en het Institute for Christian Studies in Toronto (Canada). Hij promoveerde in 1998 cum laude aan de Faculteit der Wijsbegeerte, Vrije Universiteit Amsterdam op het proefschrift Tussen God en duivel: Totalitarisme, politiek en transcendentie bij Eric Voegelin. In 2011 werd Govert Buijs benoemd tot hoogleraar op de Kuyperleerstoel aan de Vrije Universiteit Amsterdam. In 2016 volgde zijn benoeming op de Goldschmeding Chair aan dezelfde universiteit.

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met Evaline Bender, communicatiemedewerker van Erasmus School of Philosophy, via 010-4088980 of bender@esphil.eur.nl.