Helft academische onderzoekers ervaart negatieve beïnvloeding van bedrijven of overheden die opdracht geven tot onderzoek

Portret van hoogleraar Ronald van Raak.

Universiteiten doen zaken met bedrijven om onderzoeken uit te laten voeren met bedrijven. Maar hoe zorg je dat het onderzoek daardoor niet beïnvloed wordt? Studenten maken zich daar zorgen over. Hoogleraar Ronald van Raak heeft een idee en wil meer afstand tussen academici en opdrachtgevers van deze onderzoeken.

Bedrijven en overheid doen investeringen in, en geven opdrachten tot, wetenschappelijk onderzoek. Studenten uiten hun zorgen betreffende de onafhankelijkheid van deze onderzoeken. Normaliter wordt deze gewaarborgd in wetenschappelijk onderzoek, maar (ander) onderzoek toont aan dat dit in Nederland niet altijd te houden blijkt. Niet alleen studenten zelf houden zich hier mee bezig, uiteraard ook de onderzoekers zelf die dit werk verrichten, universiteiten waar deze onderzoeken plaatsvinden en een breder publiek dat de resultaten voorgelegd krijgt. 

Van Raak spreekt over zijn inzicht in deze situatie, schetst deze zo helder als mogelijk, en oppert verbeteringen en oplossingen. Benieuwd naar wat hij exact te vertellen heeft? Zie de link onder het kopje 'meer informatie'.

 

Meer informatie

Dit fragment is te vinden op de website van NPO Radio 1.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen