Hij of zij? Zo duidelijk is de realiteit op het sportveld niet meer

Transgenders confronteren de topsport met ethische dilemma’s. Sportfilosoof Sandra Meeuwsen reflecteert hierop in dagblad Trouw.

Op het sportveld geldt het recht van de sterkste. Hoe passen transgenders daarin? Voor het eerst in zeven jaar heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) haar standpunt gewijzigd en de toelating tot wedstrijden makkelijker gemaakt.

De wereld die draait om fysieke krachtmetingen kent een lange geschiedenis van toezicht houden op de lichamen van deelneemsters. Om de vrouwensport te beschermen, heet het dan.

“Het is een complex vraagstuk”, zegt Sandra Meeuwsen, filosoof en directeur van het Erasmus Centre for Sport Integrity & Transition. “Verschillende waarden uit de sport buitelen hier over elkaar heen: eerlijke competitie versus inclusie.” Traditiegetrouw worden wedstrijden op geslacht ingedeeld, maar werkt dat nog in deze genderfluïde tijd?

Meeuwsen: “We gaan toe naar een non-binaire samenleving. Ondertussen blijft de sport zeggen: we willen in je broekje kunnen kijken en dan beslissen wij of je mag meedoen. Op basis waarvan denken wij dat we die macht hebben?”

Lees het gehele artikel in Trouw

Gerelateerde content
Sportfilosoof Sandra Meeuwsen heeft kritiek op de benoeming en moeite met de timing: "Het had Overmars gesierd als hij langer onder de radar was gebleven."
Marc Overmars bij Antwerp
De strijd tegen het schenden van mensenrechten en de opwarming van de aarde zijn volop actueel, maar hoe kan het dat de sportkoepels geen sjoege geven?
Sandra Meeuwsen te gast bij NPO1 Radio

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen