Hoe een president/burgemeester/voorzitter te kiezen?

Afscheidsrede prof.dr. Harrie de Swart

Welke eigenschappen hebben de meest gebruikte kiesregels –en stelsels en zijn deze wel acceptabel? En welke alternatieven zijn er? Op vrijdag 3 mei om 16:00 uur bespreekt prof.dr. Harrie de Swart, emeritus hoogleraar Logica, deze vragen in zijn afscheidsrede. De titel van zijn rede is: Hoe een president/burgemeester/voorzitter te kiezen?. Prof.dr. Harrie de Swart was sinds 2009 verbonden aan de Erasmus School of Philosophy. Voorheen was hij hoogleraar Filosofie van de Wiskunde aan de Universiteit van Tilburg.  

Kiesregels en alternatieven

Uit de literatuur is al lang bekend dat de meest bekende en meest gebruikte kiesregels een aantal onacceptabele eigenschappen hebben.

De hoop op een kiesregel die alleen fraaie eigenschappen heeft, leek door de onmogelijkheidsstelling van Arrow (1951) ijdel te zijn. Echter in 2010 maakten Balinski en Laraki duidelijk dat, door de kiezers te vragen naar hun waarderingen van de kandidaten in plaats van naar hun volgorde van voorkeur over de kandidaten, wel een kiesregel mogelijk is met fraaie eigenschappen: Majority Judgment (het Meerderheidsoordeel).

Majority Judgment baseert zich op de mediaan van de waarderingen die een kandidaat van zijn kiezers krijgt. Balinski en Laraki laten aan de hand van presidentsverkiezingen zien hoe slecht de huidige kiesregels uitpakken in de USA en in Frankrijk en hoe Majority Judgment tot andere en betere resultaten zou leiden

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met Evaline Bender, communicatiemedewerker van Erasmus School of Philosophy, via 010-4088980 of bender@esphil.eur.nl.