Katharina Bauer ontvangt een NWO SSH Open Competition M-Grant

Campus Woudestein en de vijver zonder mensen.

Katharina Bauer van de Erasmus School of Philosophy heeft een NWO SSH Open Competition M-beurs (OC M) toegekend gekregen. Ze ontvangt deze beurs, met een maximaal budget van 400.000-euro, om haar onderzoeksproject ‘Dignity in Place’ voor migrantengemeenschappen te ontwikkelen. 

Over de NWO SSH Open Competition M-grants 

In 2022 lanceerde de NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) een vernieuwd format voor de NWO SSH (Social Sciences and Humanities) Open Competition. Binnen dit format is de OC M-call for proposals specifiek bedoeld voor vrij, nieuwsgierigheidsgedreven onderzoek met een primair sociaalwetenschappelijke en/of geesteswetenschappelijke onderzoeksvraag, gericht op excellent disciplinair, interdisciplinair en multidisciplinair onderzoek. 

Over Katharina Bauer 

Katharina Bauer is universitair hoofddocent Praktische Filosofie aan de Erasmus School of Philosophy. Ze promoveerde in 2016 in de filosofie aan de Ruhr-Universität Bochum in Duitsland. In haar werk verbindt ze verschillende tradities – van Kant tot poststructuralisme – en slaat ze bruggen tussen academische filosofie, andere disciplines en het maatschappelijk middenveld. Tegen de achtergrond van haar onderzoek naar fundamentele ethische idealen (zoals waardigheid, authenticiteit en autonomie) bestudeert ze de impact van actuele maatschappelijke, technologische en ecologische uitdagingen op de zelfconstitutie van morele actoren. Ze was Visiting Researcher aan de Rijksuniversiteit Groningen en de Goethe Universität Frankfurt a.M. (Feodor-Lynen Fellowship, Alexander von Humboldt Foundation). In 2021 ontving ze een Comenius Teaching Fellowship. Van 2021 tot 2022 was ze Visiting Professor aan de Freie Universität Berlin. 

‘Dignity in Place’ voor migrantengemeenschappen 

Het OC M-project van Katharina Bauer is getiteld “Dignity in Place – Dignified practices and spaces for migrant communities”. Migranten ervaren vaak fundamentele aantastingen van hun waardigheid: ze worden uitgebuit en verhandeld tijdens hun reis en bij aankomst, riskeren en verliezen hun leven, en worden vernederd in populistische politieke retoriek en in alledaagse interacties. Dit project onderzoekt onwaardige ervaringen en waardige praktijken van migrantengemeenschappen vanuit een filosofisch perspectief. Daarmee voegt het een momenteel ontbrekende ervaringsdimensie toe aan traditionele filosofische debatten over waardigheid. Het project wil deze lacune in het onderzoek opvullen door in samenwerking met (religieuze) migrantengemeenschappen die zelf ‘dignified spaces’ proberen te creëren in twee exemplarische superdiverse steden in Nederland en Duitsland, een dieper filosofisch begrip van ‘dignity in place’ te ontwikkelen. Het project draagt bij aan het blootleggen van de voorwaarden waaronder de gebouwde omgeving in stedelijke contexten de waardigheid van haar gebruikers kan ondersteunen en mogelijk maken. Ze richten zichop stedelijke contexten omdat steden de grootste religieuze en culturele diversiteit kennen. 

Meer informatie

Klik hier voor meer informatie over de SSH Open Competition M-financiering. 
Voor aanvullende vragen kunt u contact opnemen met onze Marketing en Communicatie Officer Eddie Adelmund (adelmund@esphil.eur.nl). 

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen