Current facets (Pre-Master)

Masterstudente Filosofie Sadaf Soloukey Tbalvandany wint Jan Brouwer Scriptieprijs

Sadaf Soloukey Tbalvandany zal op 20 april de prestigieuze Jan Brouwer Scriptieprijs in ontvangst nemen voor haar masterscriptie “Embodied Neuro-engineering: Phenomenology and Neuroscience on the same team”. Ze ontvangt de scriptieprijs in het wetenschapsgebied Filosofie. Dr. Awee Prins begeleidde Sadaf Soloukey Tbalvandany bij het schrijven van deze prijswinnende scriptie. Dr. Sanjay Hahangi, neurochirurg (Erasmus MC), was haar klinische adviseur en prof.dr. Maartje Schermer (Erasmus MC) haar scriptieadviseur. 

Over de winnende scriptie

In deze masterscriptie richt Sadaf Soloukey Tbalvandany haar blik op het veld van de neuro-engineering, het raakvlak tussen de neurowetenschap, kliniek en technologie. Zowel binnen de wetenschap zelf, alsook bij het grote publiek, blijkt de belangstelling voor deze technologische ontwikkelingen groot. De dimensie die daarbinnen veelal nog vergeten wordt, legt Sadaf Soloukey Tbalvandany uit, is die van de menselijke ervaring; de ervaring van de patiënt die met een vreemd object in het lichaam moet leren omgaan en dit ‘eigen’ moet maken.

In haar masterscriptie schrijft zij de neurowetenschappen en de fenomenologie naar elkaar toe en toont zij, door de gewoonlijk zeer theoretische stroming van embodied phenomenology toe te passen op een echte casus, hoe de patiënt, arts, wetenschapper en het vakgebied als geheel van een dergelijke samenwerking kan groeien. Daardoor snijdt haar mes binnen de scriptie aan twee kanten. Het veld van de neuro-engineering wordt wakker geschud met een nieuw perspectief waarbinnen de eigen processen kunnen worden geherinterpreteerd en verbeterd dankzij de praktische aanbevelingen die Sadaf Soloukey Tbalvandany doet.

Daarnaast roept ze op tot een focus op de lichamelijkheid en hoe een patiënt en arts streven naar een vorm van belichaming of ‘transparantie’ van een neuro-engineering device, in plaats van de gewoonlijke ethische focus die filosofische artikelen rondom neuro-engineering lijken te hebben. In de scriptie wordt de fenomenologie naar het heden en de toekomst getrokken en gewezen op moderne ontwikkelingen die onze traditionele manier van denken over belichaming niet zozeer onder druk zetten, maar juist verbreden.

Nieuwsgierig geworden naar deze scriptie? Raadpleeg de gehele scriptie op thesis.eur.nl.

Over Sadaf Soloukey Tbalvandany

Sadaf Soloukey Tbalvandany studeerde Geneeskunde en combineerde deze studie met het ‘Double Degree with Philosophy’ programma waarin zij cum laude afstudeerde. De afgelopen twee jaar heeft zij meerdere masters in beide wetenschappelijke disciplines succesvol afgerond. Vanaf september promoveert Sadaf Soloukey Tbalvandany op een gezamenlijk PhD-project van de afdelingen Neurochirurgie en Neurowetenschappen in het Erasmus MC. In dit onderzoek zoekt ze naar een nieuwe vorm van ruggenmergstimulatie als behandeling voor spieruitval in patiënten met een dwarslaesie.

Over de Jan Brouwer Scriptieprijs

De Jan Brouwer Scriptieprijzen worden gefinancierd vanuit het Jan Brouwer Fonds. Jaarlijks zijn er acht prijzen van elk € 2.000 in de wetenschapsgebieden: filosofie, religiewetenschappen en theologie, taal- en literatuurwetenschappen, geschiedenis, rechtswetenschappen, economische wetenschappen, maatschappijwetenschappen (in engere zin) en menswetenschappen.