De Kenniswerkplaats Leefbare wijken organiseert 20 oktober een webinar over het recent verschenen rapport “Kwetsbare bewoners en leefbaarheid. Trends en ruimtelijke verschillen in Rotterdam” van Kees Leidelmeijer en Jeroen Frissen (Circusvis), . Dit onderzoek is in opdracht van de Gemeenteraad Rotterdam en diverse Rotterdamse woningcorporaties uitgevoerd.
- Datum
- dinsdag 20 okt 2020, 15:00 - 17:00
- Type
- Lezing
- Ticket informatie
Aanmelden via deze link
Het onderzoek laat zien dat er een toenemende instroom is van kwetsbare groepen (mensen met licht verstandelijke beperkingen of psychiatrische achtergrond, bijstandsgerechtigden, recente vluchtelingen) in corporatiewoningen. Dit doet zich in het bijzonder voor in buurten met relatief veel corporatiewoningen. Tegelijkertijd neemt in deze buurten de overlast toe en daalt de leefbaarheid. Beide ontwikkelingen hangen in praktijk met elkaar samen. Met zulke gegevens kan per buurt in Rotterdam worden aangegeven of een buurt meer of andere aandacht vraagt. Of andersom, dat het beleid van de in die buurt werkzame partijen juist effectief is. Het onderzoek beschrijft tevens welke (beleid)interventies in de praktijk worden ingezet. Een weloverwogen, op de buurt toegesneden pakket van maatregelen, kwalitatief goede zorg, werk of andere dagbesteding voor kwetsbare bewoners en Investeringen in de gebouwde omgeving kunnen problemen in de buurt verminderen
Reactie en discussie
Na de lezing van Jeroen Frissen volgt een eerste reactie van Matthijs Uyterlinde (Platform31). Uyterlinde deed ook diverse onderzoeken over leefbaarheidsproblemen in en de aanpak van kwetsbare wijken. Daarna is er gelegenheid voor vragen en een discussie met de onderzoekers, Kees Leidelmeijer en Jeroen Frissen. Tijdens de discussie kunnen de praktijkervaringen van professionals die in Rotterdamse wijken werken worden uitgewisseld.
Gespreksleiding: dr. Erik Snel (EUR en coördinator van de Kenniswerkplaats Leefbare wijken).
- Meer informatie
Marjolein Kooistra, communicatie Kenniswerkplaatsen, kooistra@essb.eur.nl, 06 83676038