Over de leerstoel

Een eerbetoon

De prof.dr. J.A.A. van Doorn leerstoel is een eerbetoon aan Jacques van Doorn, grondlegger van de opleiding Sociologie en de Faculteit der Sociale Wetenschappen (vanaf 1 september 2017 Erasmus School of Social and Behavioural Sciences) bij de toenmalige Nederlandse Economische Hogeschool, nu Erasmus Universiteit Rotterdam.
 

Op 14 mei 2008 overleed de bouwdecaan van de Faculteit der Sociale Wetenschappen en een van de grootste Nederlandse sociologen van na de Tweede Wereldoorlog. De invloed van Jacques van Doorn op de Nederlandse sociologie en in het bijzonder op de Rotterdamse sociologie was zeer groot. Hij formuleerde bijvoorbeeld zijn Rotterdamse Formule voor de inrichting van de nieuwe opleiding Sociologie.

De decaan heeft, op voorstel van de opleidingen Sociologie en Bestuurskunde, daarom besloten de prof.dr. J.A.A. van Doorn leerstoel in te stellen. De leerstoel is een samenwerkingsverband aangegaan met NIAS-KNAW. De leerstoelhouder is ook als Van Doorn Fellow aangesteld bij NIAS-KNAW.

Over prof.dr. J.A.A. van Doorn

Jacobus Adrianus Antonius (Jacques) van Doorn (1925-2008) is na zijn eindexamen HBS in Maastricht sociale geografie aan de Universiteit van Amsterdam gaan studeren. In 1951 studeerde hij daarin af. Tussendoor had hij van 1947 tot begin 1950 zijn dienstplicht in Indonesië vervuld. In 1956 promoveerde hij op een studie waarin hij de sociologie van de organisatie lanceerde aan de hand van een historische studie over de ontwikkeling van de militaire organisatie: "Een sociologische benadering van het organisatieverschijnsel in het bijzonder gebaseerd op een analyse van de militaire organisatie".

In 1958 werd Van Doorn aan de Universiteit Leiden aangesteld als bijzonder hoogleraar. Hiernaast werkte hij onder andere als directeur bij het Instituut voor Sociaal Onderzoek van het Nederlandse Volk (ISONEVO). In 1959 publiceerde hij samen met Cor Lammers Moderne Sociologie. Een invloedrijk  leerboek, dat tot diep in de jaren tachtig (15e druk) zou worden gezien als hét boek om kennis te maken met en kennis te nemen van de sociologie als academisch erkende zelfstandige wetenschappelijke discipline. In 1960 kreeg van Doorn een aanstelling aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hier heeft hij de ruimte gekregen een nieuwe sociale faculteit en sociologieopleiding op te bouwen. Nadat hij de faculteit had opgebouwd, heeft hij op zijn initiatief het tijdschrift Beleid en Maatschappij opgericht, waarvan hij ruim 15 jaar voorzitter van de redactie was.

Naast zijn aanstelling in Rotterdam was hij tevens buitengewoon hoogleraar aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda. Daarnaast was hij lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Van Doorn is ruim 25 jaar als hoogleraar sociologie aan de Erasmus Universiteit verbonden gebleven. In 1987 is professor Jacques van Doorn van de Erasmus Universiteit Rotterdam vertrokken. Waarna hij nog jaren als columnist aan diverse kranten verbonden is geweest. Daarnaast publiceerde hij nog vele werken zoals De laatste eeuw van Indië (1994); Indische lessen (1995), Duits Socialisme (2007) en postuum Nederlandse Democratie (2009). Van Doorn overleed op 14 mei 2008 na een kort ziekbed op 83-jarige leeftijd.

In Memoriam van professor Han Entzinger, voorzitter Opleiding Sociologie EUR - mei 2008.

Enkele belangrijke publicaties

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen