Gemeente Rotterdam

De stad en de gemeente Rotterdam zijn natuurlijke samenwerkingspartners voor Erasmus School of Social and Behavioural Sciences. Rotterdam is een laboratorium met veel (nieuwe) maatschappelijke ontwikkelingen. Een stad met een grote diversiteit aan maatschappelijke vraagstukken. ESSB-onderzoekers leveren met hun kennis en betrokkenheid daaraan een bijdrage. 

Kenniswerkplaatsen

De ESSB is intensief betrokken bij de KennisWerkPlaatsen. Een Kenniswerkplaats (KWP)  bestaat uit wetenschappers van verschillende disciplines en vertegenwoordigers van de gemeente Rotterdam en andere kennisinstellingen. De KWP-en sluiten nauw aan bij de kennisvragen van de gemeente Rotterdam. 

 • Leefbare Wijken

  Het central doel van de Kenniswerkplaats Leefbare Wijken is om de leefbaarheid van Rotterdamse wijken te bevorderen. De werkplaats wil hierbij expliciet gebruik maken van in de praktijk bestaande kennis en ervaringen op het gebied van leefbaarheidsverbetering ('co-creatie' van kennis).

  Contact: prof.dr. Godfried Engbersen en dr. Erik Snel 
  > Meer informatie

 • Rotterdams Talent

  Enerzijds beoogt de werkplaats een bijdrage te leveren aan kennisontwikkeling op het gebied van Rotterdams talent. Anderzijds beoogt de werkplaats bij te dragen aan de uitwisseling en de toepassing van die kennis en daarmee aan het verbeteren van het onderwijsbeleid en de praktijk van het onderwijs in Rotterdam.

  Contact: prof.dr. Sabine Severiens en drs. Tom Tudjman  
  > Meer informatie

 • Urban Big Data

  Hoe kan de potentie van big data worden verzilverd? Wat is daarvoor nodig en welke risico's spelen daarbij? Welke gegevens zijn beschikbaar en hoe betrouwbaar zijn ze? En hoe zit het met de privacy-gevoeligheid? De Kenniswerkplaats Urban Big Data onderzoekt deze en andere vragen.

  Contact: prof.dr. Liesbet van Zoonen en dr. Fadi Hirzalla
  > Meer informatie

 • Stedelijke arbeidsmarkt

  Misschien wel de grootste uitdaging van Rotterdam ligt op het gebied van de arbeidsmarkt, waar vraag en aanbod niet meer op elkaar aansluiten. De gemeente Rotterdam en de Erasmus Universiteit Rotterdam hebben daarom de Kenniswerkplaats Stedelijke Arbeidsmarkt opgericht.

  Contact: prof.dr. Menno Fenger
  > Meer informatie

 • Erasmus Smart Port

  In response to the Port of Rotterdam's need for solid knowledge, Erasmus University has bundled its maritime and port-related research and education in SmartPort@Erasmus, the center of excellence offering port related education and research.

  Contact: prof.dr. Harry  Geerlings
  > Meer informatie

 • ST-RAW voor het jeugdbeleid

  ST-RAW (voorheen DWARS) is de vernieuwde academische werkplaats voor de jeugdhulpketen. Samen met de partners uit praktijk, beleid, onderwijs en wetenschap wil ST-RAW de jeugdhulp en het gemeentelijk jeugdbeleid in Rotterdam en de regiogemeenten van een stevig kennisfundament voorzien.

  Contact: dr. Jacqueline Schenk en dr. Patricia Vuijk
  > Meer informatie