Gemeente Rotterdam

De stad en de gemeente Rotterdam zijn samenwerkingspartners van Erasmus School of Social and Behavioural Sciences. Rotterdam is een laboratorium met veel (nieuwe) maatschappelijke ontwikkelingen. Een stad met een grote diversiteit aan maatschappelijke vraagstukken. ESSB-onderzoekers leveren met hun kennis en betrokkenheid daaraan een bijdrage. 

Kenniswerkplaatsen en andere samenwerkingsverbanden 

De ESSB is intensief betrokken bij de KennisWerkPlaatsen en andere samenwerkingsverbanden met gemeente Rotterdam. Een KennisWerkPlaats (KWP)  bestaat uit wetenschappers van verschillende disciplines en vertegenwoordigers van de gemeente Rotterdam en andere kennisinstellingen. De KWP-en sluiten nauw aan bij de kennisvragen van de gemeente Rotterdam. Kenniswerkplaatsen zijn een gezamenlijk initiatief van EUR en gemeente Rotterdam voortkomend uit het partnerschap met de gemeente Rotterdam. 

Contactpersoon: Marjolein Kooistra, kooistra@essb.eur.nl, 06 83676038

 • Leefbare Wijken

  Het centrale doel van de Kenniswerkplaats Leefbare Wijken is om de leefbaarheid van Rotterdamse wijken te bevorderen. De werkplaats wil hierbij expliciet gebruik maken van in de praktijk bestaande kennis en ervaringen op het gebied van leefbaarheidsverbetering ('co-creatie' van kennis).

  Contact: dr. ir. Beitske Boonstra (coordinator), Vivian Visser  (coordinator) & prof.dr. Godfried Engbersen
  > Meer informatie

 • Rotterdams Talent

  Enerzijds beoogt de werkplaats een bijdrage te leveren aan kennisontwikkeling op het gebied van Rotterdams talent. Anderzijds beoogt de werkplaats bij te dragen aan de uitwisseling en de toepassing van die kennis en daarmee aan het verbeteren van het onderwijsbeleid en de praktijk van het onderwijs in Rotterdam.

  Contact: drs. Tom Tudjman & dr. Jacqueline Schenk 
  > Meer informatie

 • Urban Big Data

  Hoe kan de potentie van big data worden verzilverd? Wat is daarvoor nodig en welke risico's spelen daarbij? Welke gegevens zijn beschikbaar en hoe betrouwbaar zijn ze? En hoe zit het met de privacygevoeligheid? De Kenniswerkplaats Urban Big Data onderzoekt deze en andere vragen.

  Contact: dr. Rebecca Moody 

  > Meer informatie

  KWP Urban Big Data
 • Stedelijke arbeidsmarkt

  Misschien wel de grootste uitdaging van Rotterdam ligt op het gebied van de arbeidsmarkt, waar vraag en aanbod niet meer op elkaar aansluiten. De gemeente Rotterdam en de Erasmus Universiteit Rotterdam hebben daarom de Kenniswerkplaats Stedelijke Arbeidsmarkt opgericht.

  Contact: prof.dr. Menno Fenger & dr. Fabian Dekker
  > Meer informatie 

 • Healthy'R

  Healthy‘R is het expertisecentrum van de gemeente Rotterdam en de Erasmus Universiteit Rotterdam. Het doel is Rotterdammers te helpen kiezen voor gezonder gedrag.

  Contact: prof.dr. Semiha Denktas
  > Meer informatie

  Healthy'R logo oranje
 • Onderzoeksprogramma Kinderarmoede

  Het Onderzoeksprogramma Kinderarmoede is een samenwerking tussen Nationaal Fonds Kinderhulp, de gemeente Rotterdam, Hogeschool Rotterdam en Erasmus Universiteit Rotterdam. In het programma zal onderzoek worden gedaan naar effectiviteit van interventies en professioneel handelen, gericht op kinderen die opgroeien in armoede.

  Deze unieke samenwerking zorgt voor een nieuwe verbinding tussen wetenschap, beleid en praktijk op het gebied van kinderarmoede en staat onder leiding van prof.dr. Nicole Lucassen (EUR) en dr. Mariëtte Lusse (lector Kinderarmoede, Hogeschool Rotterdam).

  Meer informatie zie persbericht

  Contact: Marjolein Kooistra, EUR;  Anouk Erkelens, Gemeente Rotterdam; Floortje van Ree, Hogeschool Rotterdam

  OPKA logo
 • GOVLAB010

  EUR en gemeente Rotterdam willen gezamenlijk verder komen op voor Rotterdam cruciale thema’s. De transitie naar een duurzame stad, naar een stad zonder tweedeling, naar een stad die groeit, naar een gezonde stad. Deze transities vragen om nieuwe vormen van governance. Hoe kan de stad zich organiseren zodat er op een goede manier sturing gegeven kan worden aan maatschappelijke veranderingen

  Contact: Dr.ir. Lizet Kuitert | prof. dr. Arwin van Buuren

  Kenniswerkplaats Organisaties in een slimme stad gaat verder onder de vlag van GOVLAB010.

  Meer informatie

Leonie Heres

Bijzondere leerstoel Integriteit van het lokaal bestuur

Prof.dr. Leonie Heres is per 1 december 2021 benoemd op de bijzondere leerstoel Integriteit van het lokaal bestuur.
De gemeente Rotterdam heeft de leerstoel in het leven geroepen. 

Vergelijk @count opleiding

 • @title

  • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen