Andere neurale communicatie bij een psychopathische persoonlijkheid

Psychopathische karaktereigenschappen zijn op een verschillende manier gerelateerd aan efficiëntie van neurale communicatie in de hersenen.

Psychopathic traits are differentially associated with efficiency of neural communication
Tillem, S; Van Dongen, J, (EUR) ;  Brazil, I.A;  Baskin-Sommers, I.A
In: Psychophysiology, 2018

 

Geweld en criminaliteit

Personen met een psychopathische persoonlijkheid zorgen voor een substantieel aandeel van geweld en criminaliteit in de samenleving. Een psychopathische persoonlijkheid wordt gekenmerkt door enerzijds affectieve en interpersoonlijke eigenschappen, zoals een gebrek aan empathie en het bedriegen van anderen en anderzijds antisociale en impulsieve eigenschappen, zoals agressief gedrag en het plegen van delicten.

Minder efficiënte communicatie in de hersenen

Uit eerder onderzoek is al gebleken dat de hersenen van personen met een psychopathische persoonlijkheid anders werken. Maar tot op heden was er nog niets bekend over de effectiviteit van communicatie in de hersenen.

Dit onderzoek laat zien dat bij personen met kenmerken van een psychopathische persoonlijkheid, de communicatie in de hersenen anders werkt, dan bij personen met minder sterke eigenschappen van psychopathie. Met behulp van elektro-encefalografie onder 158 personen uit de algemene bevolking werd gekeken naar de mate van elektrische activiteit in de hersenen wanneer de personen zich in een rusttoestand bevonden. Uit het onderzoek blijkt dat affectieve en interpersoonlijke eigenschappen van psychopathie gerelateerd zijn aan een minder efficiënte communicatie in de hersenen, terwijl de antisociale en impulsieve eigenschappen gerelateerd zijn aan een meer efficiënte communicatie in de hersenen. De meer efficiënte communicatie lijkt echter wel ook een grotere kwetsbaarheid van het functioneren van de hersenen met zich mee te brengen, omdat de hersenen eerder overbelast raken.

Interventie aanpassen aan diversiteit neurale mechanismen

Deze resultaten ondersteunen niet alleen het idee dat een psychopathische persoonlijkheid ook varieert in de algemene bevolking, en niet alleen onder criminelen, maar dat dit zelfs tot uiting komt in de effectiviteit van neurale communicatie in de hersenen van deze personen. Bovendien, lijkt het essentieel dat zowel in onderzoek, als ook in de klinische en justitiële praktijk, een onderscheid gemaakt wordt tussen verschillende kenmerken van een psychopathische persoonlijkheid. Immers, de verschillende eigenschappen van een psychopathische persoonlijkheid zijn gerelateerd aan andere neurale mechanismen. Pas wanneer hier rekening mee gehouden wordt kan er een gerichte en meer effectieve (behandel)interventie toegepast worden voor het reduceren van agressief en gewelddadig gedrag door personen met een psychopathische persoonlijkheid.

Psycholoog dr. Josanne van Dongen, Erasmus School of Social and Behavioural Sciences

Meer informatie

Marjolein Kooistra, mediarelaties EUR-ESSB | 06 83676038 | marjolein.kooistra@eur.nl

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen