De kracht van datagedreven beleid

Interview met dr. Rebecca Moody, docent bij de cursus Datagedreven Beleid

In een wereld waarin data exponentieel toeneemt en technologie zich razendsnel ontwikkelt, onderzoekt dr. Rebecca Moody de invloed van data op beleid. "Wat me intrigeert zijn de tegenstrijdige percepties van datagedreven beleid. Het is fascinerend om te zien hoe sommigen de voordelen zien en de valkuilen negeren, terwijl anderen alleen maar gevaren zien. Gelukkig zie ik in mijn onderzoek ook de universele drang om het goed te doen voor de burger.”

Samen met Christian Verhagen ontwikkelden ze de postacademische cursus "Datagedreven Beleid". Dit programma is ontworpen om professionals te voorzien van de tools en kennis die nodig zijn om te navigeren in deze complexe datagedreven wereld, waarbij de balans tussen kansen en verantwoordelijkheden zoals privacy en ethiek van groot belang is.

Heb jij tijdens je onderzoek voorbeelden gezien in de praktijk waar datagedreven beleid een positief impact heeft gehad?

“Absoluut. Neem het watermanagement. Dankzij datagedreven beslissingen kunnen we overstromingen anticiperen, wat zowel veiligheids- als financiële voordelen oplevert. In het sociale domein hebben sommige gemeenten door een datagedreven aanpak de bureaucratie voor werkloze jongeren verminderd. Maar het zijn niet enkel successen die belangrijk zijn; van fouten kunnen we net zo goed, zo niet meer, leren. En dat is precies waar onze cursus ook op focust."

Met het snel veranderende technologische landschap, wat zie je als de grootste uitdagingen en kansen voor de toekomst?

"De grootste uitdaging is het kennisgebrek. Dit leidt vaak tot overdreven voorzichtigheid, waardoor kansen onbenut blijven. Dat is niet gek, want als het fout gaat, dan gaat het ook goed fout. Kijk bijvoorbeeld naar de toeslagen affaire. Met de juiste kennis onder professionals kunnen we deze uitdagingen echter het hoofd bieden en de echte kansen en risico's van datagedreven werken inschatten."

Wie is de ideale kandidaat voor de cursus en wat kunnen ze verwachten van de cursus?

"Onze cursus is speciaal ontworpen voor professionals in (semi)publieke organen zonder diepgaande ICT-kennis. Of je nu een beleidsadviseur, beleidsmedewerker of programmamanager bent, deze cursus biedt praktische inzichten. Deelnemers ontdekken wanneer en hoe ze datagedreven kunnen opereren en hoe ze dit in hun organisatie kunnen inzetten. Ze krijgen ook de kans om aan hun eigen casussen te werken en hierop feedback te ontvangen. Het uiteindelijke doel is dat deelnemers hun nieuw verworven kennis direct in hun werk kunnen integreren."

Meer informatie

De volgende editie van de cursus Datagedreven Beleid begint op vrijdag 15 maart 2024.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen