Erasmus Behavioural Lab opent een Virtual Reality lab

Met een druk op een echte rode knop heeft rector magnificus prof. dr. Annelien Bredenoord het nieuwe Virtual Reality lab van het Erasmus Behavioural Lab geopend. Het bestuur van het EBL heeft vorig jaar geld beschikbaar gesteld voor een pilot met onderzoek in virtual reality. Na het verkennen van de behoeften van de onderzoekers, werden twee hoofdgebieden benadrukt voor de pilot: 1) de integratie van virtual reality met eye-tracking en motion tracking data, en 2) de integratie van virtual reality met fysiologische data. Deze twee gebieden passen goed bij de roep om diepgaander psychologisch onderzoek naar zintuiglijke waarneming, multi-sensorische integratie, emoties en aandacht.

In de eerste onderzoeken in het virtual reality lab gaat dr. Marta Andreatta (ESSB) onderzoeken hoe onderdompeling in een virtuele omgeving, bijvoorbeeld een zonnige dag op het strand, het stress-verlagende effect van een mindfulness interventie kan versterken; en gaan Prof. Yvonne van Everdingen (RSM), dr. Ana Martinovici (RSM) en dr. Ana Scekic (ESE) eye-tracking en motion-tracking gegevens in een virtuele winkel gebruiken om de rol van aandacht in keuzeprocessen van consumenten te onderzoeken.

Zonder een VR-bril aan, is het virtual reality lab een bescheiden vertoning: een kamer met een computer, een tafel en een stoel. Toch zal hier, ondersteund door het enthousiaste EBL-team, baanbrekend onderzoek in virtuele werelden plaatsvinden. We hopen en verwachten dat deze pilots zullen worden gevolgd door meer interessant en belangrijk onderzoek, o.a. het geplande onderzoek van prof. dr. Matthias Wieser en prof. dr. Yvonne van Everdingen en collega's naar het gebruik van virtual reality in de geestelijke gezondheidszorg, binnen het convergentieprogramma voor gezondheid en technologie van de Erasmus Universiteit, TU Delft en Erasmus MC.

Ben je een onderzoeker en wil je meer weten over het gebruik van virtual reality voor jouw onderzoek, neem dan contact op met het EBL via ebl@essb.eur.nl

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen