Gezocht: getuigen of omstanders van geweld dat heeft plaatsgevonden tegen oud-bewoners.

NWA Startimpuls big data-onderzoek voor jongerenbeleid

Gezocht oud-bewoners van De Glind die daar geweld hebben meegemaakt. Voor het onderzoek ‘Explosieve Ervaringen’ door Annemiek Harder van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) en Stichting BE4YOU2.

In oktober 2022 was Jeugddorp de Glind in het nieuws door geweld dat er tegen kinderen is geweest. Omroep Gelderland heeft hier in tv-uitzendingen in oktober 2022 en in juni 2023 aandacht aan besteed. Bijzonder hoogleraar EUR Annemiek Harder, oprichter en projectleider BE4YOU2 Marlene van Steensel, de Erasmus Universiteit en Stichting BE4YOU2, zijn door Pluryn gevraagd om een onderzoek uit te voeren. Dit onderzoek ‘Explosieve Ervaringen’ gaat over het in beeld brengen van ervaringen van de slachtoffers van geweld bij De Glind én van betrokkenen die zelf geen slachtoffer zijn geworden, maar wel in (nauw) contact stonden met een slachtoffer.                                                                                                                                  

Voor het onderzoek zoeken Annemiek Harder, Marlene van Steensel, de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) en Stichting BE4YOU2, mensen die van geweld bij De Glind getuige zijn geweest (zgn. omstanders). In een tweede deel van het onderzoek gaat het om mensen die dit geweld zelf hebben ervaren. Bij geweld gaat het bijvoorbeeld om uitgescholden, bedreigd, geschopt, geslagen zijn, dingen moeten doen die vernederend zijn of op manieren aangeraakt zijn die niet fijn waren of waarvan nu duidelijk is dat dat niet ok was. Iedereen, ongeacht het jaar of de periode dat u betrokken was bij het Jeugddorp, kan meedoen met het onderzoek.

Wilt u meedoen aan het onderzoek? Of heeft u nog vragen? Dan kunt u de informatieflyer downloaden voor meer informatie over het onderzoek, een e-mail sturen naar onderzoekglind@essb.eur.nl of telefonisch contact opnemen via tel. 06-58844370 of 06-39308303. Er wordt dan binnen 10 dagen contact met u opgenomen. 

Naast bijdragen aan (eer)herstel voor oud-bewoners die geweld hebben meegemaakt heeft het onderzoek het doel om concrete handvatten te bieden voor het duurzaam verbeteren van organisaties, het hulpaanbod en de rechtspositie van jongeren in de jeugdhulp en om aanbevelingen te doen voor acties m.b.t. verandering in jeugdhulp organisaties. De onderzoekers willen graag met omstanders in gesprek, om zo hun ervaringen met oud-bewoners die geweld bij De Glind hebben ervaren in kaart te brengen. Daarbij willen ze graag weten wat hun ervaringen zijn met de organisatie, om zo een beter beeld te krijgen van de omstandigheden waarin het geweld heeft plaats kunnen vinden. 

Lees meer over het onderzoek op de website van BE4YOU2 | Persbericht Pluryn | NOS

Download hier de informatiebrief voor 'omstanders'

Onderzoeker
Bijzonder hoogleraar EUR
Onderzoeker
Marlene van Steensel
Oprichter en projectleider BE4YOU2
Meer informatie

Marjolein Kooistra, communicatie ESSB | 06 83676038 | kooistra@essb.eur.nl

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen