Leren voor inclusie: politie heeft wind mee voor duurzame verandering

Diversiteit en inclusie binnen de politie vereisen een continu leerproces dat verder gaat dan losse initiatieven. Uit onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR), in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC), blijkt dat de politie over voldoende veranderkracht beschikt om dit proces te laten slagen. De urgentie wordt breed gedeeld, en op veel plekken in de organisatie is inzet en bereidheid tot verandering zichtbaar.

Het onderzoek laat zien dat naast de aanwezigheid van voldoende veranderkracht er toch ook belemmeringen zijn. Politieke signalen zijn soms tegenstrijdig en het academisch debat over Diversiteit & Inclusie (D&I) versnipperd, waardoor het lastig is om samenhang en effectiviteit van beleid goed te duiden. Binnen de politie bestaan al veel D&I-initiatieven, maar deze worden zelden systematisch geëvalueerd of duurzaam verankerd. Veel hangt af van individuele inzet.

Verschuiving naar systeemverandering

De EUR onderzoekers van team Organisatie & Management pleiten daarom voor meer samenhang en een duidelijke verankering van D&I-normen in processen en structuren. De focus moet verschuiven van louter bewustwording naar systeemverandering. Dat betekent investeren in psychologische veiligheid, inclusieve leiderschapspraktijken en procedurele rechtvaardigheid.

De politie heeft de wind mee. Als zij deze kans benut en leert van bestaande ervaringen, kan zij toewerken naar een inclusieve organisatie waarin diversiteit niet alleen wordt gewaardeerd, maar ook bijdraagt aan effectiviteit, legitimiteit en veiligheid.

Rapport

Samen sterker. Effectieve interventies voor het bevorderen van diversiteit en inclusie bij de politie Auteurs: Prof. Dr. Gabriele Jacobs, Dr. Koen Migchelbrink, Prof. Dr. Laura den Dulk, Prof. Dr. Ferry Koster, Dr. Dragos Ciulinaru, Dr. Daphne van Helden, Samantha Metselaar Msc. Mathijs de Ruiter Msc. 
Erasmus School of Social and Behavioral Sciences | team Organisatie & Management, 2025. 

Het rapport is te downloaden via de website van WODC 
De aanbiedingsbrief van Minister van Justitie en Veiligheid aan Tweede Kamer via website Rijksoverheid, 3 juli 2025

Professor
Onderzoeker
Meer informatie

Marjolein Kooistra, communicatie ESSB, 0683676038, kooistra@essb.eur.nl

 

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen