Massale solidariteit mede doordat we ons herkennen in Oekraïners

Woman holding a small Ukranian flag in the cold
Berlijn vlag Oekraine

Een Oekraïense vlag voor je raam, een post op Instagram met een steunbetuiging of deelnemen aan een demonstratie. Veel mensen laten hun solidariteit met Oekraïne zien. Waar komt deze solidariteit vandaan? Onderzoekers Geske Dijkstra, Thea Hilhorst en Lucas Meijs gaan hierop in vanuit hun expertise.

Eigenlijk heel wrang

Volgens Geske Dijkstra, hoogleraar bestuur en mondiale ontwikkeling, speelt mee dat het conflict dichtbij lijkt te komen, vertelt ze in Trouw. "Oekraïne is niet ver: net zo ver van Nederland als Benidorm, hoorde ik laatst iemand zeggen. Ik heb het opgezocht: dat klopt.” Verder lijken de Oekraïners op witte Nederlands. Daar zit onbewust racisme in, hoe graag mensen ook zouden willen dat het niet zo was: "Het is natuurlijk heel wrang, vooral als je bedenkt dat er op dit moment in bijvoorbeeld Libië ook vluchtelingen en migranten in kampen zitten waar mensen worden vermoord en allerlei vreselijke dingen gebeuren."

Thea Hilhorst (2020)

Positieve kant aan solidariteit

De saamhorigheid is natuurlijk ook positief, zegt Thea Hilhorst, hoogleraar humanitaire studies, in de Volkskrant. "De solidariteit met vluchtelingen uit Oekraïne is een indrukwekkende verademing na de onverschillige kilte die de laatste jaren steeds vaker de overhand kreeg. Ik denk dat we terug moeten naar de vluchtelingenstroom uit voormalig Joegoslavië van de jaren 90 om een vergelijkbare reactie te vinden. Wat speelt er mee? Oekraïners zijn Europeanen, onze geschiedenis is verweven. De schok van de plotselinge oorlog heeft het effect van een natuurramp, wat altijd meer solidariteit oproept dan een langdurig conflict."

In de Volkskrant gaat Hilhorst er dieper op in
Lucas Meijs

Meer herkenbaarheid, grotere donatie

Nederlanders doneren massaal aan GIRO 555. En maandag begint de echte actie pas. Lucas Meijs, hoogleraar strategische filantropie, verwacht dat er maandag nog veel meer geld opgehaald gaat worden. "Nederlanders hebben over het algemeen een grote vrijwillige energie", vertelt hij bij RTL Nieuws.

Volgens Meijs hangt van het doel af hoeveel we bereid zijn te geven: "Het is niet zo: hoe groter de ramp, hoe meer we geven. We willen graag solidair zijn, maar het liefst als we onszelf in de slachtoffers herkennen. We geven meer aan mensen die op ons lijken en waar we ons verbonden mee voelen."

Op de RTL-website vertelt Meijs verder
Onderzoeker
Onderzoeker
Onderzoeker
Meer informatie

Meer nieuws van onze wetenschappers over het conflict in Oekraïne.

Gerelateerde content
Hulp bieden aan Oekraïner hoeft niet alleen met de bankpas, zegt Thea Hilhorst, hoogleraar Humanitaire Studies aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Volgens hoogleraar humanitaire studies Thea Hilhorst kunnen mensen de bevolking van Oekraïne op verschillende manieren helpen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen