'Mensen merken hoe belangrijk sociaal contact is, nu ze dat niet meer hebben'

Fietser in Rotterdam

Door de coronacrisis, lijkt de verbondenheid in Nederland steeds groter te worden. Is deze verandering blijvend? EUR-hoogleraar sociaal-economische transities Derk Loorbach vermoedt van wel, zo beargumenteert hij in een interview met de NOS. 

Derk Loorbach

Door de maatregelen rondom het coronavirus vindt er langzaam maatschappelijke verandering plaats. Loorbach: 'We komen nu juist veel meer tot elkaar. Mensen merken hoe belangrijk sociaal contact is, nu ze dat niet meer hebben.' Loorbach vermoedt dat dit gevoel van verbondenheid wellicht blijvend is: 'Een duurzame gedragsverandering blijft hangen na dertig dagen. De periode is lang genoeg, dus de norm zal wel degelijk verschuiven op een aantal terreinen.'

Mocht dit inderdaad het geval zijn, dan heeft dit mogelijk ook een positief effect op de komende generatie. 'Wij zitten in de generatie waar het nog voelt als gedragsverandering. Maar als die optreedt op grote schaal, dan groeit een nieuwe generatie op in een context waar ander gedrag normaal is.', aldus Loorbach.

Onderzoeker
Prof. dr. Derk Loorbach
Meer informatie

Lees het volledige artikel op de website van de NOS

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen