Minister van Engelshoven ontdekt digitale sporen met datawandeling Liesbet van Zoonen

Het Leiden-Delft-Erasmus Centre for BOLD Cities start tijdens het Weekend van de Wetenschap groot publieksonderzoek over datawijsheid met de online game ‘Jouw buurt, jouw data’. Welke digitale sporen laat je na? Waarvoor worden jouw persoonlijke gegevens gebruikt? Minister Ingrid van Engelshoven (OCW speelde maandag 1 oktober alvast de game. Daarna maakt ze samen met schoolkinderen met prof. dr. Liesbet van Zoonen (BOLD Cities en Erasmus School of Social and Behavorial Sciences) een fysieke datawandeling door Den Haag.

 

Vanaf het Weekend van de Wetenschap op 6 en 7 oktober kan iedereen meedoen aan dit landelijk publieksonderzoek ‘Jouw buurt, jouw data.’ Van Zoonen over de aanleiding voor dit publieksonderzoek:  ”De stad wordt steeds meer een knooppunt van data en digitale technieken. Het is cruciaal dat burgers en bestuurders daar kennis en controle over krijgen.”

Privacy

Slimme lantaarnpalen, verkeerslussen in de weg, openbare WI-FI in het centrum, parkeergarages die je kenteken lezen: veel mensen weten weinig van deze ontwikkelingen, maar ze hebben wel impact op onze privacy. Beveiligingscamera’s zijn zichtbaar op straat, maar netwerkkabels liggen onder de grond en het koppelen van gegevens vindt plaats achter gesloten deuren.

Online game en digitale wandeling

Iedereen die wil deelnemen aan het onderzoek, kan online de game spelen en een digitale wandeling maken door een fictieve stad. De onderzoekers willen inzichtelijk maken wat mensen al weten en hoe ze zich gedragen. En als je meer weet over ‘slimme toepassingen’, deel je dan makkelijker je persoonlijke gegevens of juist niet? En zijn mensen die huiverig zijn voor nieuwe technieken überhaupt wel bereid om persoonlijke data achter te laten? Deelnemers krijgen na het spelen van de game een eigen privacy profiel te zien op basis van hun resultaat en feedback.

Fysieke datawandelingen

Naast de digitale wandeling door de fictieve stad, verzorgt het Leiden-Delft-Erasmus Centre for BOLD Cities tijdens Weekend van de Wetenschap ook fysieke datawandelingen. In Den Haag, Almere, Amsterdam en Hilversum kunnen bezoekers in de directe omgeving op zoek gaan naar voorbeelden van slimme technologie. Op de website van het Weekend van de Wetenschap zijn de startlocaties te vinden.

Over het Centre for BOLD Cities

Het Leiden-Delft-Erasmus Centre for BOLD Cities doet onderzoek naar en organiseert projecten rondom het thema ‘digitale stad en samenleving’. Uitgangspunt is het perspectief van burgers en bestuur in de (slimme) stad. Het vergroten van databewustzijn staat hoog op de agenda van het Centre. Voor elk project wordt een divers team samengesteld met wetenschappers van de Universiteit Leiden, TU Delft en Erasmus Universiteit Rotterdam. Het Centre werkt nauw samen met partners zoals de Gemeente Rotterdam, die dit project mede mogelijk heeft gemaakt.

Het team

Liesbet van Zoonen is hoogleraar Sociologie aan de Erasmus Universiteit. Ze is wetenschappelijk directeur van het Leiden-Delft-Erasmus Centre for BOLD Cities en medeverantwoordelijk voor de Kenniswerkplaats Urban Big Data in Rotterdam. Daarnaast is ze betrokken bij het programma Digitale Samenleving van de samenwerkende Nederlandse universiteiten.

Els Leclercq is stedenbouwkundige en werkt als research fellow voor de TU Delft en het AMS Insitute. Ze doet onderzoek naar nieuwe organisatiestructuren voor stedelijke processen. Els promoveerde recent op een proefschrift over de privatisering van de publieke ruimte.

Emiel Rijshouwer is industrieel ontwerper en stadssocioloog. Hij werkt als onderzoeker voor de Erasmus Universiteit en de gemeente Rotterdam aan een project over bewustwording over data in de openbare ruimte. Hij promoveert binnenkort op een proefschrift over de evolutie van Wikipedia en de Wikimedia Foundation.

Luuk Schokker werkt als programmacoördinator voor het Leiden-Delft-Erasmus Centre for BOLD Cities. Hij houdt zich bezig met het opzetten en coördineren van onderzoeksprojecten en (publieks) activiteiten.

WEAREREASONABLEPEOPLE is een ontwikkelingsbureau uit Rotterdam, gespecialiseerd in het ondersteunen van internationale organisaties bij (digitale) innovatieve projecten.

In de media

Privacyweb: Minister van Engelshoven doet aftrap publieksonderzoek digitale sporen
Nieuws uit Utrecht Centrum & Oost: Landelijk publieksonderzoek 2018 is computerspel
Max vandaag: Spel vergroot bewustwording rondom delen persoonsgegevens in openbare ruimte
Het Financieele Dagblad: De smart city weet veel over zijn burgers ook wat ze niet mag weten
Wetenschapsbijlage regionale kranten Holland Media Combinatie: Game en onderzoek in één

Meer informatie

Marjolein Kooistra, ESSB mediarelaties, 010 408 2135, kooistra@essb.eur.nl 

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen