Onderzoek naar liegen: respondenten gezocht

Pedagoog dr. Rianne Kok van de Erasmus Universiteit Rotterdam zoekt respondenten voor haar nieuwe onderzoek naar liegen. Zij wil er achterkomen of het soms beter is een leugentje te vertellen om bestwil. Of is het altijd beter om eerlijk te zijn? En in  welke situatie lieg je wel en wanneer lieg je niet? 
Het onderzoek gaat over de kleine leugens die mensen in het dagelijks leven tegen elkaar vertellen, bijvoorbeeld tegen vrienden of kennissen, of juist tegen een kind.
Iedereen boven de 18 kan meedoen aan het onderzoek door het invullen van de vragenlijst. 

 

Waarom dit onderzoek?
Als pedagoog is Rianne Kok geïnteresseerd in hoe mensen omgaan met leugens en de waarheid in hun sociale contacten en wanneer ze vinden dat een leugentje mag en wanneer het niet mag. Zou je liegen tegen een vriend of vriendin om ze niet te kwetsen, of zou je toch liever de waarheid vertellen? En wat nou als het niet een vriend of vriendin is, maar een kind van 8 jaar, zou je dan hetzelfde doen?

Wil je meer weten over haar nieuwe onderzoek luister dan het interview op RTV Rijnmond of kijk terug op Editie NL

Wil je meer weten over liegen? Rianne heeft over liegen door ouders tegen hun kinderen in 2018 bij Radio Rijnmond een interview gegeven. 

Meedoen?

Aan het onderzoek kan iedereen boven de 18 jaar meedoen. Aan deelnemers die zelf een of meerdere kinderen hebben, vragen we ook hoe zij met dit onderwerp omgaan in de opvoeding: wat leer je je kind over liegen en de waarheid vertellen?

Wil je meedoen? Ga dan naar de vragenlijst (duurt ong 15 minuten) - de vragenlijst staat op https://erasmusuniversity.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_5oozHIQvyLAYqZD

Meer informatie

Marjolein Kooistra, communicatie ESSB, 010 408 2135, kooistra@essb.eur.nl