Podcasts gebruiken in lessen blijkt een innovatief en effectief educatief hulpmiddel. Assistent-professor in onderwijswetenschappen Jana Vietze heeft de ReSearching Diversity Podcast gecreëerd, een project om gedachte-prikkelende discussies over diversiteit in de academische sfeer te brengen. De podcast is bedoeld om discussies over culturele diversiteit op universiteiten en in de academische wereld te stimuleren. Het verbindt onderzoekers, docenten en studenten met een breder scala aan perspectieven, met name die van ondervertegenwoordigde groepen.
De (Re)Searching Diversity Podcast richt zich op culturele, etnische en raciale diversiteitsonderwerpen. Elke aflevering bevat een interview met een expert, discussies over academisch onderzoek en reflecties op ontwikkelingen in de sociale wetenschappen. Het idee achter de podcast is om bewustzijn en discussies onder studenten over diversiteit te creëren en het leerproces interactiever en toegankelijker te maken in vergelijking met meer traditionele, op lezingen gebaseerde methoden.
Theorie tot leven brengen met audio
Het gebruik van podcasts in lessen is een interessante manier voor docenten om studenten alternatieve manieren van leren aan te bieden. De (Re)Searching Diversity Podcast is bijvoorbeeld aanvullende lesmateriaal, dat door leerlingen wordt gebruikt om zich voor bereiden op de les. Het daag studenten uit om op een leuke en toegankelijke manier met lesmateriaal om te gaan. Vietze legt uit dat de afleveringen meestal niet langer dan 40 minuten duren.
Elke aflevering is op dezelfde manier opgebouwd: verleden, heden en toekomst. Het betrekt studenten op unieke wijze bij de inhoud. In het 'verleden' leren studenten over de reis van de gast als onderzoeker, het 'heden' richt zich op hun recente werk en de 'toekomst' nodigt luisteraars uit om kritisch na te denken over waar het veld naartoe kan. Onderwerpen die in het toekomstige gedeelte worden besproken, kunnen thema's zijn als open science, interdisciplinair werk of ondervertegenwoordigde groepen in de academische wereld.
"We laten studenten zelfstandig met moeilijke onderwerpen aan de slag gaan. Studenten kunnen hun les op een meer ontspannen en minder rigide manier voorbereiden dan op traditionele manieren van lesgeven", zegt Vietze. "Het gebruik van podcasts als format is bedoeld om de drempel voor studenten te verlagen. En ze worden aangemoedigd om op elk moment van de dag naar experts te luisteren".
Een flexibele educatieve bron
Vaak leren universitaire studenten op een nogal passieve manier door alleen maar naar docenten te luisteren of ontzettend lange artikelen te lezen. De podcast verandert deze aanpak omdat het een hulpmiddel is dat studenten actief aanmoedigt om dieper op de stof te reflecteren. “Het zorgt voor een flexibelere leerervaring die ook goed past bij de levensstijl van de student. Ze kunnen zich bezighouden met het onderwerp tijdens hun woon-werkverkeer of terwijl ze sporten. Het maakt het allemaal gemakkelijker om in hun dagelijkse routines te passen.”
"We zijn net begonnen met het gebruiken van podcasts als educatief hulpmiddel, maar de eerste resultaten laten zien dat studenten die podcasts hiervoor gebruiken, beter in staat zijn om constructieve discussies in de klas te voeren." Vietze vertelt dat deze korte formats studenten aanmoedigen om zich in te zetten zonder zich overweldigd te voelen. In vergelijking met traditionele lezingen, die lang kunnen zijn, is het podcastformaat aantrekkelijker. Studenten kunnen tijd besparen omdat ze naar een podcast kunnen luisteren tijdens vrije momenten."
Vietze benadrukt ook dat de toegankelijkheidsfuncties van de podcast essentieel zijn om ze gebruiksvriendelijk te maken voor het onderwijs. Je kunt gedetailleerde metadata toevoegen aan de website, zoals samenvattingen, tags, tijdscodes of een overzicht van onderwerpen die zijn besproken. Het stelt docenten in staat om eenvoudig segmenten te vinden en te integreren in hun cursussen. Ze kunnen specifieke afleveringen selecteren die passen bij het lesmateriaal die ze aanbieden. Naast de onderwijswetenschappen stelt de flexibiliteit docenten ook in staat om de podcast te implementeren in andere disciplines in de sociale wetenschappen.
"Van andere docenten krijgen we goede feedback. Ze waarderen bijvoorbeeld de gebruiksvriendelijkheid van de podcast om het in hun lessen te verwerken. De podcast werkt zowel als een aanvullende tool als een op zichzelf staande bron", zegt Vietze.
De bredere impact buiten het klaslokaal
Naast het gebruik van de (Re)Searching Diversity Podcast als lesmateriaal, gaat het ook over het op gang brengen van gesprekken die kunnen leiden tot zinvolle maatschappelijke verandering. Omdat deze podcast kwesties met betrekking tot diversiteit en inclusie aanpakt, is het ook een goede bron voor mensen die hun kennis over deze onderwerpen willen vergroten.
“Studenten kunnen meer horen over de worstelingen, maar ook over de overwinningen van onderzoekers die actief werken aan een inclusievere en diversere academische omgeving. Het helpt studenten te begrijpen dat onderzoek niet alleen gaat over het beantwoorden van vragen, maar ook over het een beetje beter maken van de wereld,” legt Vietze uit. “De onderzoekers kunnen zelfs een soort rolmodel worden voor de studenten, omdat ze zich kunnen identificeren met hun verhalen.”
De (Re)Searching Diversity Podcast belicht belangrijke onderwerpen zoals intersectionaliteit en representatie in de academische wereld. Vietze hoopt dat studenten worden aangemoedigd om ook na te denken over hun eigen rol in academisch onderzoek (als ze in dit veld blijven werken). "Hopelijk worden studenten geïnspireerd om hun eigen ideeën en perspectieven te delen, niet alleen als toekomstige academici, maar ook als burgers in een wereld die meer inclusiviteit nodig heeft", zegt Vietze.
De toekomst van podcasting in het onderwijs
Tot nu toe gebruiken al vier universiteiten in Nederland en Duitsland de (Re)Searching Diversity Podcast actief in hun onderwijs. Sommige docenten bieden het aan als een optioneel onderdeel, terwijl het in andere cursussen een verplicht onderdeel is van de syllabus. Vietze en haar collega's blijven het potentieel van de podcast verkennen. De komende jaren staan dan ook in het teken van het uitbreiden van het gebruik van de podcast in andere disciplines (psychologie, interdisciplinaire sociale wetenschappen, lerarenopleiding), het testen van de impact ervan in verschillende academische contexten (universiteiten en hogescholen) en onder studenten en docenten.
Vietze gelooft dat de (Re)Searching Diversity Podcast de evolutie van het onderwijs illustreert, waarbij meer traditionele leermethoden worden aangevuld of soms zelfs vervangen door toegankelijkere formaten, zoals podcasts. Studenten gaan op een manier om met educatieve content die beter bij hun leven past en die leuker, boeiender en flexibeler is dan traditionele manieren van leren. "Ik denk dat het goed is om na te denken over het combineren van traditionele methoden met nieuwe media, zoals podcasts", legt Vietze uit. "Het zorgt voor meer interactief leren en deze podcast helpt de kloof tussen theorie en praktijk te overbruggen. Studenten krijgen de kans om te leren van de echte ervaringen van wetenschappers in plaats van een abstracte tekst te lezen."
Opbrengsten
Naast het opnemen van podcastafleveringen was het doel om bij te dragen aan Open Education Resources (OER) door voorbeelden, materialen en instructies voor het gebruik van podcasts in het hoger onderwijs openbaar online beschikbaar te maken. Alle educatieve materialen met betrekking tot de (Re)Searching Diversity Podcast zijn beschikbaar via OSF.
Meer informatie over de gasten en afleveringen is te vinden op de podcastwebsite, LinkedIn en Instagram. Je kunt alle afleveringen beluisteren via Spotify, Apple podcast, en Youtube (met ondertiteling).
- Universitair Docent
- Meer informatie
Dit interview maakt onderdeel uit van Spark. Met deze interviews willen we aandacht geven aan de positieve impact die het onderwijs en onderzoek van de faculteit hebben op de samenleving. De verhalen in Spark geven een inkijkje in waar ESSB-studenten, alumni, medewerkers en onderzoekers warm van worden.
Contact: Britt van Sloun, redactie en communicatie ESSB, vansloun@essb.eur.nl
- Gerelateerde content