Veni-beurzen voor twee ESSB onderzoekers

Onderzoek naar sociale afwijzing en welzijn jongeren; Jongeren als aanjagers verandering
Lopende jeugd

Ontwikkelingsneurowetenschapper dr. Michelle Achterberg en ontwikkelingspsycholoog dr. Lysanne te Brinke van de Erasmus School of Social and Behavioural Sciences hebben beiden van NWO een Veni-beurs van 280.000 euro toegekend gekregen. De Veni is een persoonsgebonden wetenschappelijke beurs van NWO voor veelbelovende wetenschappers. 

Michelle Achterberg, researcher at ESSB
Michelle Muus

Omgaan met sociale afwijzing en het welzijn van jongeren

Dr. Michelle Achterberg (Department of Psychology, Education and Child Studies)

"Sociale afwijzing is één van de meest uitdagende ervaringen in de sociale wereld van kinderen en kan langdurig negatief effect hebben op het welzijn. Wetenschappers begrijpen momenteel niet waarom sommige kinderen meer last hebben van sociale afwijzing dan andere. Met de gegevens die in dit Veni-project worden verzameld kan ik de sociale ontwikkeling van kinderen gedurende 10 jaar lang onderzoeken (van 7 tot 17 jaar oud). Met behulp van hersenscans in combinatie met dagelijkse vragen via smartphones, wil ik ontdekken welke kinderen het meest gevoelig zijn voor sociale afwijzing, om uiteindelijk de sociale ontwikkeling van deze kinderen te versterken."

Lysanne te Brinke
Lysanne te Brinke

Jongeren als aanjagers van verandering 

Dr. Lysanne te Brinke (Department of Psychology, Education and Child Studies)

''Jongeren die nu opgroeien hebben te maken met verschillende maatschappelijke uitdagingen, zoals klimaatverandering en een toename in sociale ongelijkheid. De adolescentie is bij uitstek een levensfase waarin jongeren een sterke behoefte hebben om bij te dragen aan deze uitdagingen. Er is echter nog weinig bekend over de manier waarop deze behoefte het beste vorm kan worden gegeven. Daarom onderzoek ik in dit project hoe jongeren aanjagers van verandering kunnen worden. Dit doe ik door in te zoomen op verschillen tussen bijdragen gericht op de directe omgeving en bijdragen gericht op de bredere samenleving.''

Over de Veni-beurs

Veni maakt samen met de Vidi- en Vici-beurzen deel uit van het Talentprogramma. Het NWO-Talentprogramma geeft onderzoekers de vrijheid om vanuit creativiteit en passie eigen onderzoek te doen. NWO selecteert onderzoekers op basis van de wetenschappelijke kwaliteit en het innovatieve karakter van het onderzoeksvoorstel, de wetenschappelijke en/of maatschappelijke impact van het voorgestelde project en de kwaliteit van de onderzoeker.

Het programma stimuleert vernieuwing en nieuwsgierigheid. Vrij onderzoek draagt bij aan en bereid ons voor op de maatschappij van morgen. Daarom zet NWO in op een diversiteit aan wetenschappers, domeinen en achtergronden. 

Onderzoeker
Onderzoeker
Meer informatie

Marjolein Kooistra, Communicatie ESSB | 0683676038 | kooistra@essb.eur.nl

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen