Ver reizen is niet noodzakelijk voor vakantiegevoel, dagelijkse routine doorbreken wel

Erasmus University Rotterdam Campus
Amsterdam Airport Schiphol

De volle vertrekhallen en lange wachttijden op Schiphol laten zien dat Nederlanders weer massaal naar het buitenland op vakantie gaan. Marianne van Woerkom, hoogleraar positieve organisatiepsychologie, legt op NRC.nl uit dat je niet per sé ver hoeft te reizen om dat echte vakantiegevoel te ervaren.

Wat is een voorwaarde voor een goede vakantie waarin je echt ontspant? “Het is belangrijk dat je helemaal loskomt van je werk. Dat betekent dat je ook niet even snel een mailtje moet checken. Als je dit blijft doen, laad je niet op.”

Dagelijkse routine doorbreken

“Bij vakantie gaat het erom dat je afstand neemt van de dingen die moeten. En dat gaat nu eenmaal een stuk makkelijker wanneer we van huis zijn. Bovendien word je dan niet de hele tijd herinnerd aan eventuele huishoudelijke klusjes die zijn blijven liggen.” Dat is dus de reden waarom mensen graag ver weggaan. Maar afstand alleen zegt niet alles volgens Van Woerkom: "Je kunt naar de andere kant van de wereld vliegen, maar als je daar hetzelfde doet als thuis, heeft zo’n verre vakantie weinig nut.”

Langzaam reizen is intenser

Voor degenen die liever niet meer vliegen vanwege het klimaat, heeft ze goed nieuws: “Wanneer je langzaam reist, zoals met de fiets of wandelend, beleef je het reizen veel intenser. Hierdoor kun je in Nederland hetzelfde gevoel bereiken als wanneer je het vliegtuig pakt naar bijvoorbeeld Japan.”

Vakantie in de achtertuin

Tot slot wordt de vraag gesteld of je ook goed vakantie kunt vieren in eigen huis. Volgend Van Woerkom vergt dit wel extra discipline: “Zet bijvoorbeeld je laptop en alles wat doet denken aan dingen die moeten achter slot en grendel. Ga niet alleen naar bioscoop en musea, maar ga ook eens ergens naar toe waar je nooit komt, en doe je boodschappen in een andere buurt.”

Professor
Meer informatie

Lees het gehele artikel op nrc.nl.

Gerelateerde content
Marianne van Woerkom onderzoekt niet waarom mensen niet goed functioneren op hun werk, maar juist wanneer ze dat wél doen. Positieve psychologie dus.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen