(On-)zichtbaarheid van vrouwen bij de Schotse verkiezingen van 2021

Ehimetalor Akhere Unuabona

De verkiezing van het Schotse parlement vond plaats op 6 mei 2021. De afgelopen jaren heeft de Schotse regering internationaal veel lof gekregen voor de uitvoering van feministisch beleid. Catherine Robertson, onderzoeksassistent van Global Social Challenges, en Jennifer A. Holland, leider van het thema "Bevolking en Samenleving",, onderzoeken of deze recente verkiezingen aandacht hebben gegeven aan het feit dat de gevolgen van Covid-19 niet genderneutraal zijn.

De pandemie heeft een onevenredig grote invloed op vrouwen. Door beroepssegregatie zijn de meeste zorgmedewerkers vrouwen. En over de hele wereld dragen vrouwen de last van onbetaalde zorg. De toename van geweld tegen vrouwen tijdens COVID-19 wordt ook wel beschreven als een "schaduwpandemie". Maar hoe hebben de vijf grootste partijen in Schotland dit aangepakt in hun programma's voor de Schotse parlementsverkiezingen?

Holland en Robertson analyseerden de verkiezingsprogramma’s van de vijf grootste partijen en richtten zich op vier belangrijke thema's: de impact van COVID-19, geweld tegen vrouwen, onbetaalde zorg, en plannen voor toekomstig herstel. Zij constateren dat sommige partijen vooroplopen door in hun verkiezingsprogramma’s het belang van vrouwen in de strijd tegen de pandemie te erkennen en vrouwen centraal te stellen in een herstel dat gelijkheid bevordert. Toch moeten vrouwen zichtbaarder worden in beleid en politiek om de vicieuze cirkel van ongelijkheid te doorbreken.

Lees hier hun analyse van de partijprogramma's.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen