Estelle van der Velden

De afwisseling tussen verschillende disciplines in de Bestuurskunde vind ik erg leuk.
Estelle van der Velden
Alumna Bestuurskunde

Tijdens mijn vwo-opleiding heb ik gekozen voor de richting ‘Economie en Maatschappij’. Ik wist aan het begin van mijn laatste jaar nog steeds niet exact welke opleiding ik wilde volgen, maar wel wist ik dat ik het vak Maatschappijleer leuk vond en dat maatschappelijke problemen mij interesseerden. Tijdens het bezoeken van de open dagen van de Erasmus Universiteit zijn  mijn interesses sterker gevormd. Uiteindelijk heb ik een dag meegelopen bij de opleiding Bestuurskunde en dit heeft mijn uiteindelijke keuze bepaald.

Tijden de meeloopdag maakte ik voor het eerst kennis met het Probleem Gestuurd Onderwijs (PGO). Deze vorm van onderwijs heb ik tijdens het eerste jaar als heel prettig ervaren. Het leert je niet alleen om in groepsverband de belangrijkste stof te filteren, maar je maakt ook kennis met de rollen van voorzitter en notulist. Daarnaast vond ik de opbouw van de vakken in het eerste jaar heel goed. Het eerste vak ‘Maatschappelijke problemen en bestuurlijke oplossingen’ heeft een goede basis gelegd voor de vakken die volgden. De afwisseling tussen verschillende disciplines in de Bestuurskunde vond ik erg leuk. Je neemt een kijkje in de Sociologie, maar je gaat tijdens het laatste vak, Recht en Regulering, bijvoorbeeld ook aan de slag met een wettenbundel.

Het eerste jaar was voorbij voordat ik het wist. Ik heb veel nieuwe mensen leren kennen en de basis gelegd voor mijn toekomst als bestuurskundige. Ik kon niet wachten om te beginnen aan het tweede jaar, zodat ik meer de diepte in kon gaan met de stof.

Inmiddels heb ik de eerste vakken van het tweede jaar gehad. De werkdruk is toegenomen en ook is er geen PGO-onderwijs meer. Je bent meer aangewezen op jezelf en dat vind ik fijn. Daarnaast werk je in het tweede jaar veel in groepsverband aan projecten waardoor je leert hoe je met elkaar samenwerkt en hoe je een goed resultaat neer kan zetten als team. Ook maak je kennis met de praktijk. Op dit moment loop ik tien weken stage bij de GGD in Dordrecht. Hier maak ik kennis met de beleidsomgeving van de publieke gezondheid in de regio Zuid-Holland Zuid. Ik richt me vooral op het project ‘Doe ff Gezond’ dat in Dordrecht wordt uitgevoerd. Dit project richt zich op het creëren van een gezonde omgeving voor kinderen, met als doel het creëren van een gezonde leefstijl bij kinderen van 0-12 jaar. Hierbij wordt geleerd dat gezond ook leuk en lekker kan zijn.

Kortom, ik zit helemaal op mijn plek bij Bestuurskunde en ik raad iedereen aan om tijdens een open dag of meeloopdag kennis te maken met Bestuurskunde, al is het alleen maar om te ervaren hoe leuk en leerzaam de opleiding is die ik naar alle tevredenheid volg.