Maud Hoenderkamp liep stage bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Maud Hoenderkamp (bestuurskunde) liep stage bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
Ik voelde me een stuk nuttiger en productiever op een dag en dat gaf me energie.

Maud Hoenderkamp

liep stage bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Toen ik in januari aan mijn stage begon was mijn instelling ‘Leuk, maar gelukkig is het maar voor tien weken.’ Al snel merkte ik dat er allerlei positieve neveneffecten waren. Mijn mentale gezondheid ging vooruit door de regelmaat van de werkuren. Ik voelde me een stuk nuttiger en productiever op een dag en dat gaf me energie. Ik baalde zo erg dat mijn stage erop zat dat ik het met vier maanden heb verlengd. Een echte aanvulling op mijn cv dus!         

Op 4 januari begon ik als stagiair op het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Ik kreeg niet één specifieke stageopdracht, maar ging aan de gang met verschillende kleinere opdrachten. Ik verwachtte veel te gaan leren op het gebied van schrijven, samenvatten en gesprekken voeren op verschillende niveaus. En ik hoopte meer inzicht in mijn eigen ontwikkelpunten te krijgen. En al deze dingen heb ik ook geleerd!                                                                                             

Halfuurtje bijpraten

In het begon bestonden mijn dagen uit lezen, lezen en nog eens lezen. Belangrijk, omdat ik nul kennis had van de onderwerpen. Uiteindelijk kon ik met de opgedane kennis nota’s en aandeelhoudersinstructies op papier zetten. Als ik ondersteuning nodig had, kreeg ik die ook.  

Daarnaast was ik de hele dag door aan het bellen met mensen en zat ik in meetings. Dit vergde aanpassingsvermogen, omdat ik op een dag met heel veel verschillende partijen in gesprek was. Ik vond het heel fijn om zo nu en dan even een korte evaluatie te plannen of om feedback te ontvangen op wat ik had gedaan, zodat ik daarvan kon leren.

Het was ook fijn dat mijn week altijd startte met een halfuurtje meeten met mijn stagebegeleider om de week door te nemen en even bij te praten over het weekend.

Goede voorkennis

Ik merkte dat de practicumvakken veel voorkennis boden bij opdrachten die ik kreeg en dat ik mijn professionele vaardigheden daarmee heb kunnen verbreden. Ik wist hoe ik een artikel moest opbouwen en hoe ik op academische wijze moest schrijven. Ik heb geleerd om ambtelijk taalgebruik te gebruiken en om kort en krachtig de kern van een gebeurtenis op te schrijven, om hoofdzaken van bijzaken te scheiden. Bovendien heb ik geleerd om de documenten die ik moest lezen dusdanig te scannen, dat ik alleen de informatie die ik zocht las. Hierbij kwam de vaardigheid ‘samenvatten’, wat ik vooral op de universiteit heb geleerd, goed van pas.                                                           

Mijn verwachtingen over verantwoordelijkheden en zelfstandig werken zijn volledig uitgekomen. Ik mocht nota’s en annotaties schrijven en ik heb zelfs een online-evenement georganiseerd. Daar was ik gespreksleider voor directeur-generaals en CEO’s. Best spannend, maar ook heel leuk en leerzaam.

Toekomstbestendig

Alles wat ik geleerd heb zal in de toekomst zeer waardevol zijn. De vaardigheden kan ik op elk moment in mijn leven toepassen, bij elke baan. Het is ook waardevol dat ik mijn netwerk verbreed heb. En mocht ik hulp nodig hebben op een gebied waar mijn connecties goed in zijn, kan ik aan de bel trekken.

Mijn tips

1. Het is handig om te laten blijken dat je op zoek bent naar een stage, bijvoorbeeld door het te delen op sociale media. Je netwerk kan je echt helpen!  

 2. Overleg vooraf over je taken. Zo haal je eruit wat je wilt.                          

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen