Euros for your organs?!

Lezing en debat over de (on)wenselijkheid van financiële vergoedingen bij bloed en orgaandonatie
Universiteit
Johns Hopkins University, Baltimore (USA)
Leerstoel
Economics
Utrecht University
Leerstoel
Psychology
Faculteit
Erasmus MC
Erasmus University Rotterdam
Begindatum

donderdag, 14 feb 2019, 19:30

Einddatum

donderdag, 14 feb 2019, 21:30

Arminius, Rotterdam
Anatomic profile of the human upper body

Erasmus Universiteit Rotterdam, Economenberoepsvereniging KVS en Arminius brachten een avond over de voor- en nadelen van betalen voor organen en bloeddonaties, waarmee mogelijk het leven van duizenden patiënten kan worden gered.

Betalen voor organen of bloed voor transplantatiedoeleinden is een behoorlijk radicaal idee. Bijna alle landen in de wereld verbieden het maar Mario Macis stelt dat er geen taboe op zou moeten rusten. In plaats daarvan zouden we op basis van gedegen wetenschappelijk bewijs moeten debatteren over de voors en tegens, de doeltreffendheid en de morele aspecten van vergoedingen aan orgaan- en bloeddonoren.

Dilemma's en vraagstukken

Zijn economische prikkels voor lichaamsdelen de oplossing voor de duizenden patiënten die wachten op een orgaan of bloed waarmee hun leven kan worden gered? Waarom zou iemand zijn organen of bloed willen verkopen? Hoe effectief kan dit zijn? Hoe komt het dat velen van ons het moeilijk vinden hierover na te denken en actie te ondernemen? Liggen hier diepgevoelde morele redenen aan ten grondslag? Kan het op lange termijn een goede oplossing zijn? En zijn mensen nog steeds altruïstisch als ze geld krijgen voor hun kostbaarste eigendommen? Zijn er goede redenen om een en ander (niet) in de Nederlandse wet op te nemen?

Sprekers

Mario Macis gaf een lezing op basis van het onderzoek dat hij de afgelopen tien jaar op dit terrein heeft gedaan en dat onder andere in Science en de American Economic Review werd gepubliceerd. De lezing werd gevolgd door een debat met Denise De Ridder en Eline Bunnink en een Q&A met het publiek.

De avond werd gemodereerd door Robert Dur, hoogleraar Economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en KVS-voorzitter.