Geld voor je nier? - Debat

Debat over het legaliseren van orgaanhandel
Vrouwe Justitia met weegschaal in hand met blauwe lucht als achtergrond
Datum
donderdag 14 mrt 2024, 19:30 - 21:00
Type
Lezing
Gesproken taal
Nederlands
Kamer
Erasmus Paviljoen
Meld je aan! Voeg toe aan agenda
Plastic pop waarvan de organen binnen het lichaam te zien zijn

Wat als je geld zou kunnen krijgen voor je nier? Zou jij hem dan verkopen? Je hebt er toch twee en zo kun je en iemands leven redden en een aardig zakcentje verdienen. Win-win, zo lijkt het. Maar zou geld ook een perverse prikkel kunnen zijn? Zou het voor mensen in armoede aantrekkelijker worden om (delen van) organen te verkopen terwijl ze dit eigenlijk niet willen? Zou dit mensenhandel zelfs nog lucratiever maken? 

Tijdens Geld voor je nier? gaan dr. Frederike Ambagtsheer, mr. dr. Sjarai Lestrade en dr. Katharina Bauer in gesprek over orgaanhandel. Het mag nu dan illegaal zijn, toch zijn er op meerdere plekken in de wereld mensen die hun nier afstaan voor lage prijzen aan ‘orgaandealers’. Wat als er wel een eerlijke prijs voor organen zou worden betaald? Kan dat een deel van de oplossing voor het tekort aan donornieren oplossen? Is het legaliseren van orgaanhandel wettelijk mogelijk en zo ja, moet het dan op nationaal, Europees of wereldniveau geregeld worden? En is het moreel wenselijk om organen te kunnen verkopen? 

Dr. Frederike Ambagtsheer is als criminoloog werkzaam in het Erasmus MC en doet al jaren onderzoek naar orgaanhandel. Ze onderzocht onder meer casussen in Zuid-Afrika en Kosovo en coördineerde het eerste door de Europese Unie gefinancierde project tegen mensenhandel voor het verwijderen van organen. 

Mr. dr. Sjarai Lestrade is universitair hoofddocent strafrecht aan de Radboud Universiteit en expert op het gebied van de strafbaarstelling van mensenhandel. Ze is tevens plaatsvervangend rechter bij de Rechtbank Gelderland.

Dr. Katharina Bauer is ethicus bij Erasmus School of Philosophy. In haar werk focust ze op verschillende tradities – van Kant tot poststructuralisme - om bruggen te bouwen tussen academische disciplines en de maatschappij, veelal tegen een achtergrond van haar onderzoek naar fundamentele ethische idealen zoals waardigheid, authenticiteit en autonomie.  

Dit programma wordt georganiseerd door de Juridische Faculteitsvereniging Rotterdam (JFR), Criminologie In Actie (CIA) en Studium Generale.

Meer informatie

Datum: Donderdag 14 maart 2024
Tijd: 19:30 – 21:00 uur (inloop vanaf 19:15 uur)
Locatie: Erasmus Paviljoen, theaterzaal
Moderatie: Lenya Slierendrecht

Ticket informatie
Toegang: gratis, reserveren sterk aanbevolen

Dit programma wordt georganiseerd door de Juridische Faculteitsvereniging Rotterdam (JFR), Criminologie In Actie (CIA) en Studium Generale.

Gerelateerde content
Slimme bommen, robots op het slagveld of automatische drone-aanvallen. Dit zijn slechts enkele toepassingen van Artificial Intelligence in oorlogsvoering.
Two toy soldiers in green
Schrijnende beelden van kinderen die in de koude winter buiten moesten slapen. Asielzoekerscentra zijn in de afgelopen jaren veel in het nieuws geweest vanwege
Three women with three children from which two are walking and one is being held in the arms of one of the women

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen