Wat is bewustzijn nou eigenlijk?

Lunchlezing
Datum
dinsdag 16 nov 2021, 12:30 - 13:30
Type
Lezing
Gesproken taal
Dutch
Locatie

Online via Zoom

Meld je aan! Voeg toe aan agenda

Lunchlezing door experimenteel psycholoog Jacob Jolij over zijn neurobiologische, natuurkundige, filosofische en (para)psychologische zoektocht naar bewustzijn.

Bij elke bewuste ervaring die je hebt, ervaar je dat bewustzijn bestaat maar tegelijkertijd ontglipt het ons voortdurend en kunnen we het bijna nooit direct bestuderen. Toch bestaan er vele uiteenlopende ideeën over: Volgens de hersenwetenschapper ‘zijn wij ons brein’, de psycholoog zoekt juist het in emoties, en de filosoof Descartes kwam niet verder dan ‘Ik denk, dus ik besta.’ Een sluitend antwoord is er dan ook nog niet. Bieden kwantumtheorie, extra dimensies of de parapsychologie misschien een antwoord?

Neurowetenschapper Jacob Jolij denkt van wel. In deze lunchlezing neemt hij ons mee in zijn neurobiologische, natuurkundige, filosofische en (para)psychologische zoektocht naar wat bewustzijn eigenlijk is. Want: Het is te makkelijk om het ‘slechts’ als hersenproces te zien volgens Jolij.  Een fascinerende reis langs de grenzen van de wetenschap – zonder ooit de wetenschappelijke bril te verliezen – over een van de oudste en spannendste vragen: wat is bewustzijn?

Dr. Jacob Jolij is psycholoog, onderzoeker/docent Theorie en Geschiedenis van de Psychologie, Rijksuniversiteit Groningen en gepromoveerd op visueel bewustzijn. Zijn boek ‘Wat is bewustzijn nou eigenlijk?’ verscheen eind 2020 bij Nieuw Amsterdam.

Voor deze lunchlezing is geen voorkennis noodzakelijk. Georganiseerd door Studium Generale en de Academiecommissie van MFVR.

Meer informatie

Datum: Dinsdag 16 november 2021
Tijd: 12:30 – 13:30 uur 
Locatie: Online via Zoom (https://eur-nl.zoom.us/j/92382242039)
Moderatie: Prof. dr. Gert-Jan Kleinrensink 
Toegang: gratis

Gerelateerde content

Lezing: Het seksuele brein

Seks en studeren. Niet bepaald twee dingen die je direct met elkaar associeert. Al is dit niet het geval voor dr. Janniko Georgiadis (UMC Groningen)...
Gerelateerde links
Meer evenementen van Studium Generale

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen