Promotie E.M. (Esther) Pluijms

Electroconvulsive Therapy for Severe Depression
Promotor

Prof.dr. W.J.G. Hoogendijk

Promotor

Prof.dr. W.W. van den Broek

Promotor

Dr. T.K. Birkenhäger

Datum
woensdag 31 mei 2023, 13:00 - 14:30
Type
Promotie
Ruimte
Professor Andries Querido zaal
Gebouw
Onderwijscentrum
Locatie
Campus Woudestein
Voeg toe aan agenda

E.M. Pluijms verdedigt haar proefschrift op woensdag 31 mei 2023, getiteld: ’Electroconvulsive Therapy for Severe Depression‘.

Samenvatting:

Een depressieve stoornis (depressie) is een veelvoorkomende, soms levensbedreigende ziekte, die vaak een grote impact heeft op het dagelijks leven. Een effectieve behandeling is daarom essentieel. Eén van de behandelmogelijkheden is elektroconvulsietherapie (ECT). Hoewel ECT de meest effectieve behandeling is voor patiënten met een ernstige depressie, bereikt slechts 50-65% van hen een volledige remissie en valt na succesvolle ECT ongeveer 50% binnen een jaar terug. Het doel van dit proefschrift was een bijdrage leveren aan het verbeteren van deze cijfers. Om ECT en vervolgbehandeling na succesvolle ECT beter af te kunnen stemmen op de patiënt en daarmee de remissie- en terugvalpercentages te verbeteren, onderzochten wij voorspellers van de effectiviteit van ECT en van terugval na succesvolle ECT. Daarnaast hebben wij onderzocht of het toevoegen van nortriptyline aan een ECT kuur de effectiviteit van ECT verhoogt en terugval na succesvolle ECT voorkomt.

Meer informatie

De openbare verdediging zal exact om 13.00 uur beginnen. De deuren zijn gesloten zodra de openbare verdediging start, laatkomers kunnen via de vierde verdieping toegang krijgen tot de zaal. Gezien het plechtige karakter van de bijeenkomst adviseren wij om kinderen onder de 6 jaar niet naar het eerste gedeelte van de ceremonie mee te nemen.

Er is aan kandidaat een livestreamlink verstrekt.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen