Promotie F.A. (Florine) Berger

Op woensdag 28 april 2021 verdedigt F.A. Berger haar proefschrift, getiteld: ‘Drug Induced QTC-Prolongation: Towards a better understanding of potential risks’.
Promotor

Prof.dr. T. van Gelder

Promotor

Prof.dr. P.M.L.A. van den Bemt

Co-promotor

Dr. I.H. van der Sijs

Datum
woensdag 28 apr 2021, 10:30 - 12:00
Ruimte
Professor Andries Querido zaal
Gebouw
Onderwijscentrum
Locatie
Erasmus MC
Voeg toe aan agenda

Op woensdag 28 april 2021 verdedigt F.A. Berger haar proefschrift, getiteld: ‘Drug Induced QTC-Prolongation: Towards a better understanding of potential risks’.

Op dit moment zijn er meer dan 60 geneesmiddelen die als mogelijke bijwerking QTc-verlenging veroorzaken. QTc-verlenging is een onafhankelijke risicofactor voor het ontwikkelen van ventriculaire aritmien en plostelinge hart dood. Het risico op QTc-verlenging is mogelijk vergroot wanneer deze geneesmiddelen tegelijkertijd worden gebruikt. Echter, het exacte risico op het ontwikkelen van QTc-verlenging bij combinatie van deze geneesmiddelen is relatief onbekend, waardoor het erg lastig is voor voorschrijvers en apothekers om te gaan met deze geneesmiddel-interacties. Het doel van dit proefschrift is om handvaten te verlenen voor het veilig voorschrijven van deze geneesmiddelen door meer inzicht te krijgen in prevalentie en potentiële risico factoren voor het ontwikkelen van QTc-verlenging in patiënten die QTc-verlengende geneesmiddelen gebruiken.

De promoties vinden, in verband met het coronavirus, niet op de gebruikelijke wijze publiekelijk plaats in de Senaatszaal of in de Professor Andries Queridozaal. De kandidaten zullen hun proefschrift in een klein gezelschap of online verdedigen.