Promotie L. (Lucie) de Jonge

Het waarborgen van de kosteneffectiviteit van georganiseerde darmkanker screening programma’s: opgedane ervaringen van (onverwachte) gebeurtenissen
Promotor
Prof.dr. I. Lansdorp-Vogelaar
Co-promotor
Dr. E. Toes-Zoutendijk
Datum
donderdag 7 mrt 2024, 15:30 - 17:00
Type
Promotie
Ruimte
Senaatszaal
Gebouw
Erasmus Building
Locatie
Campus Woudestein
Voeg toe aan agenda

Op donderdag 7 maart 2024 verdedigt L. de Jonge het proefschrift met de titel: ‘Het waarborgen van de kosteneffectiviteit van georganiseerde darmkanker screening programma’s: opgedane ervaringen van (onverwachte) gebeurtenissen‘.

Korte samenvatting van het proefschrift:

Darmkanker is een wereldwijd gezondheidsprobleem en staat op de derde plaats van meest voorkomende kankersoorten ter wereld. Screening heeft bewezen de incidentie van darmkanker en de darmkanker-gerelateerde mortaliteit te verminderen door het verwijderen van voorloperlaesies en van kankers die in een vroeg stadium worden ontdekt. Daarom hebben veel landen een georganiseerd darmkanker screeningsprogramma geïmplementeerd met de colonoscopie of fecale immunochemische test (FIT). Met behulp van microsimulatiemodellen en geobserveerde data, is het doel van dit proefschrift om te onderzoeken hoe de (kosten)effectiviteit van darmkanker screeningsprogramma's kan worden gewaarborgd. Het onderzoek bestaat uit drie delen: evaluatie en monitoring, darmkanker screening in het COVID-19 tijdperk en nieuwe ontwikkelingen. Het eerste deel van dit proefschrift bestaat uit studies met voorbeelden en methodologieën voor de evaluatie en monitoring van darmkanker screeningsprogramma’s. In het tweede deel van dit proefschrift werd de impact van de COVID-19 pandemie op darmkanker screening onderzocht aangezien programma’s tijdelijk stilgelegd waren of met beperkte capaciteit te maken hadden. Het derde deel van dit proefschrift bestond uit studies met voorbeelden van nieuwe ontwikkelingen binnen darmkanker screening: een nieuwe screeningstest en gepersonaliseerde screening. Op basis van de resultaten bevelen de auteurs aan om de effectiviteit van darmkanker screeningsprogramma's te waarborgen dat grote evaluaties van darmkanker screeningsprogramma's moeten worden uitgevoerd om te evalueren of de werkelijke resultaten van het programma aan de verwachtingen voldoen. Daarbij moeten microsimulatiemodellen worden gebruikt om (bestaand) bewijs te extrapoleren en de optimale screeningsstrategie te bepalen wanneer echte gegevens nog niet (beschikbaar) zijn.

Meer informatie

De openbare verdediging zal exact om 15.30 uur beginnen. De deuren zijn gesloten zodra de openbare verdediging start, laatkomers kunnen eventueel op het scherm buiten meekijken. Er is geen mogelijkheid tot toelating tijdens het eerste gedeelte van de ceremonie. Gezien het plechtige karakter van de bijeenkomst adviseren wij om kinderen onder de 6 jaar niet naar het eerste gedeelte van de ceremonie mee te nemen. 

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen