Understanding Today’s Russia

Geopolitiek actualiteitencollege door Laura Starink
Datum
dinsdag 12 okt 2021, 16:00 - 17:30
Type
Lezing
Gesproken taal
English
Gebouw
Erasmus Paviljoen
Meld je aan! Voeg toe aan agenda

Understanding Today’s Russia - Geopolitiek actualiteitencollege door Laura Starink.

Geopolitiek actualiteitencollege over de actuele Russische ontwikkelingen. Het immense land is veelvuldig in het nieuws: spionage, het MH17-proces, de inmenging in Belarus, Syrië en Oekraïne, etc. De buitenlandpolitiek van het Kremlin is erop gericht Rusland weer een plek op het wereldtoneel te bezorgen. Gaan we richting een nieuwe ‘Koude Oorlog’? Hoe verhoudt dat zich ten opzichte van de VS, China en Europa? En wat kunnen we verwachten van de parlementsverkiezingen in september, na de detentie van Navalny en de vlucht van prominente oppositieleiders naar het buitenland?

Rusland-expert Laura Starink blikt terug op de afgelopen twee jaar, waarin Rusland ook binnenlands de duimschroeven verder aandraaide: de grondwet werd gewijzigd waardoor Vladimir Poetin – inmiddels al 20 (!) jaar aan de macht – tot 2036 president kan blijven. En Starink blikt vooruit: Waar wil hij met Rusland naar toe? Welke rol gaat het spelen in buurlanden zoals Belarus? Is er in Rusland überhaupt nog enige vorm van oppositie mogelijk? Houdt de binnenlandse repressie aan? En hoe staat Rusland ervoor na Covid-19? 

Laura Starink is slavist, Ruslandkundige, journalist en medeoprichter van Raam op Rusland – het kennisplatform over maatschappij, cultuur en geschiedenis van Rusland en de voormalige Sovjetrepublieken. Raam op Rusland is partner van Universiteit Leiden en think tank Clingendael. Starink werkte bijna dertig jaar als journalist, redacteur en lid van de hoofdredactie van NRC Handelsblad. In de Gorbatsjov-jaren was ze correspondent in Moskou. Voor haar correspondentschap kreeg ze in 1989 de Anne Vondelingprijs voor politieke journalistiek. Ze schreef 4 boeken over Rusland (Een land van horen zeggen, De Russische kater, De Schaduw van de grote broer en Post uit Rusland). Daarnaast maakte ze naam met Duitse wortels, over de oorlogsgeschiedenis van haar Duitse moeder. 

Meer informatie

Datum: Din. 12 okt. 2021
Tijd: 16.00 – 17.30 u (inloop vanaf 15.30 u)
Locatie: Erasmus Paviljoen, campus Woudestein

COVID check
Voor dit programma vragen we alle bezoekers vriendelijk een coronatoegangsbewijs bij de ingang te tonen met de CoronaCheck-app. Bekijk deze pagina voor alle geldende coronamaatregelen op de Erasmus Universiteit. 

Gerelateerde links
Meer evenementen van Studium Generale

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen