Wetenschapscafé Rotterdam: editie februari 2024

Wat vinden kiezers en politici van gerandomiseerde beleidsexperimenten? Met prof.dr. Robert Dur
Wetenschapscafe sfeerbeeld: jonge mensen in een cafe
Onderzoeker
Datum
maandag 26 feb 2024, 19:30 - 21:00
Type
Lezing
Gesproken taal
Nederlands
Locatie

Bar Blink, Wijnhaven 59, 3011 WJ Rotterdam

Voeg toe aan agenda
Veel bezoekers zitten aan tafels in het Wetenschapscafe.

Graag nodigen we u uit voor het Wetenschapscafé. Het onderwerp is: wat vinden kiezers en politici van gerandomiseerde beleidsexperimenten? Bij deze editie is de spreker hoogleraar economie prof.dr. Robert Dur. En de toegang is gratis.

Op veel beleidsterreinen kunnen gerandomiseerde experimenten een grote bijdrage leveren aan de kennis over effecten van beleid. Gerandomiseerde beleidsexperimenten zijn echter schaars. Waarom is dat? Ligt het misschien aan een gebrek aan waardering voor beleidsexperimenten onder kiezers? 

Vinden kiezers beleidsexperimenten wellicht oneerlijk, omdat in een experiment mensen of bedrijven gedurende een bepaalde tijd verschillend behandeld worden door de overheid. Hebben ze andere bezwaren? Vinden ze het moeilijk te begrijpen? In dit wetenschapscafe zal ik vertellen over ons onderzoek onder Nederlandse kiezers, waarin we aan de hand van een aantal concrete voorbeelden eerst duidelijk gemaakt hebben wat een goed beleidsexperiment is, waarna we de mening erover uitgevraagd hebben. We hebben ook Nederlandse politici geënquêteerd, waarbij we een willekeurig deel eerst informeerden over de resultaten van ons kiezersonderzoek en een ander deel pas aan het eind van de enquête.

Robert Dur
Robert Dur

Prof.dr Robert Dur

Robert Dur is hoogleraar economie aan de Erasmus School of Economics. Hij doet onderzoek naar de arbeidsmarkt, het onderwijs en de politiek. Veel van zijn onderzoek is in de vorm van veldexperimenten in samenwerking met bedrijven, ministeries of grote steden. Hij is tevens voorzitter van de economenvereniging KVS. Bij De Correspondent schrijft hij om de week een column over economie.

Meer informatie

We hopen u weer te zien op maandag 26 februari 2024! De toegang is gratis. Voor meer informatie kan je ook terecht op onze website: www.wetenschapscafe.nl of volg ons via Instagram, Facebook, LinkedIn en Twitter.

Enkele voorgaande Wetenschapscafés kunnen via ons YouTube-kanaal worden teruggekeken.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen