!! WORDT VERPLAATST !! Promotie A.M. (Andrea) Brum-Oome

Promotor

Prof.dr. J.P.T.M. van Leeuwen

Co-promotor

Dr.ing. B.C.J. van der Eerden

Datum
vrijdag 20 mrt 2020, 09:30 - 11:00
Type
Promotie
Ruimte
Senaatszaal
Gebouw
Erasmus Building
Locatie
Campus Woudestein
Voeg toe aan agenda

Op vrijdag 20 maart 2020 verdedigt A.M. Brum-Oome haar proefschrift, getiteld: ‘Building Bone. Human mesenchymal stromal cells and the identification of genes and processes in osteoblast differentiation’.

Bot is een dynamisch orgaan dat gedurende het hele leven een constante remodellering ondergaat, gecontroleerd in een evenwichtsoefening tussen verwijdering van oud bot door osteoclasten en vorming van nieuw bot gecontroleerd door osteoblasten, evenals zijn terminaal gedifferentieerde vorm de osteocyt. Het proces van het bouwen van bot begint met de mesenchymale stromale cel (MSC), een multipotente cel die het vermogen heeft om te differentiëren in een aantal celtypen, waaronder osteoblasten, chondrocyten en adipocyten. De afgelopen decennia zijn een aantal sleutelfactoren en signaalroutes vastgesteld die de differentiatie en activiteit van osteoblast beheersen; een beter begrip van het signaalnetwerk, hun ingewikkelde interacties en welke andere genen en routes betrokken zijn bij de osteoblastfunctie is echter vereist om benaderingen te ontwikkelen om de botvorming te verbeteren en fractuurgenezing te bevorderen voor patiënten met aandoeningen zoals osteoporose. Het algemene doel van dit proefschrift was, door een gecombineerd gebruik van bioinformatische, genomische, moleculaire en proteomische benaderingen, om nieuwe factoren (verbindingen, genen en processen) te identificeren die te maken hadden met osteoblastdifferentiatie en botvorming om de basiskennis van osteoblastdifferentiatie uit te breiden welke uiteindelijk kan worden gebruikt voor de ontwikkeling van een nieuwe botanabole behandeling voor aandoeningen zoals osteoporose.

De openbare verdediging zal plaatsvinden in de Senaatszaal, 1e verdieping Erasmus Building, Campus Woudestein. De ceremonie zal exact om 09.30 uur beginnen. Gezien het plechtige karakter van de bijeenkomst adviseren wij om kinderen onder de 6 jaar niet naar het eerste gedeelte van de ceremonie mee te nemen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen