NWO en ZonMw worden lid van PubMed Europe

Op 1 april worden NWO en ZonMw lid van Europe PMC (PubMed Central), een open science platform dat een wereldwijde collectie van wetenschappelijke artikelen en andere onderzoeksresultaten onderhoudt. Dit lidmaatschap maakt het onderzoekers van NWO- en ZonMw-gefinancierd onderzoek op het terrein van de levens- en medische wetenschappen mogelijk hun publicaties op één centrale plek met een wereldwijd publiek te delen. Daarmee voldoen ze ook aan de Open Access-eisen die NWO en ZonMw stellen aan door hun gefinancierde onderzoeksprojecten: het direct toegankelijk maken van publicaties.

Europe PMC is één van grootste Open Access wetenschappelijke platforms, en is de Europese versie van het wereldwijd gebruikte Amerikaans PubMed Central (PMC). Het bevat bijvoorbeeld 6,6 miljoen volledige artikelen en 38,1 miljoen abstracts, waaronder die uit PubMed en PubMed Central (PMC). Waar PubMed toegang biedt tot abstracts en PMC tot volledige artikelen, biedt Europe PMC online toegang tot een wereldwijde collectie van abstracts, volledige artikelen, preprints en patenten in de medische- en levenswetenschappen. Het lidmaatschap van NWO en ZonMw bij Europe PMC faciliteert door ZonMw en NWO gefinancierde onderzoekers om hun onderzoeksresultaten op een toegankelijke manier, volgens de zogenoemde ‘groene route’ Open Access te delen en daarmee nog zichtbaarder en vindbaar te maken.

De voordelen van Open Access publiceren via Europe PMC

Europe PMC is meer dan alleen een platform. Het is ook een van de rijkste zoekmachines op het gebied van de levens- en medische wetenschappen. Publicaties worden automatisch verrijkt of gekoppeld met informatie uit andere bronnen zoals preprints en informatie van financiers, of bijvoorbeeld met links naar onderliggende onderzoeksdata. Sommige uitgevers zullen artikelen voortkomend uit NWO en ZonMw financiering automatisch uploaden naar Europe PMC.

100% open access publiceren als ambitie

In 2019 hebben onderzoeksfinanciers NWO en ZonMw zich achter Plan S geschaard met de ambitie om de principes van Plan S per 1 januari 2021 volledig te implementeren. Plan S is opgesteld door cOAlition S, een samenwerkingsverband van internationale onderzoeksfinanciers die als doel hebben de transitie naar 100% Open Access publiceren te versnellen. In de afgelopen jaren hebben NWO en ZonMw zich ingezet om dit te realiseren. NWO en ZonMw hebben hiervoor onder andere hun voorwaarden aangescherpt, namelijk dat alle wetenschappelijke publicaties die voortkomen uit door NWO en ZonMw gefinancierd onderzoek direct Open Access gepubliceerd dienen te worden. Het lidmaatschap van Europe PMC is een volgende stap om onderzoekers te helpen dit te realiseren en te voldoen aan de principes van Plan S.

Meer informatie

Neem met vragen over Open Access contact op met Joy Dijksman via: openaccess.library@eur.nl of check Open Access publiceren bij EUR

Video ‘What is Europe PMC’
NWO Open Access beleid
ZonMw Open Access beleid

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen