Schenking historische foto’s aan het Rotterdamsch Leeskabinet

Rotterdamsch Leeskabinet

Het Rotterdamsch Leeskabinet mocht een bijzondere collectie historische foto’s in ontvangst nemen uit handen van de broers Notenboom uit Utrecht. Het gaat om negentien foto’s, die gemaakt zijn tussen 1936 en 1939. Ze tonen de medewerkers van het Leeskabinet in de leeszaal en op het dak van het pand aan de Gelderschekade waarin de bibliotheek sinds 1865 gevestigd was. Op 14 mei 1940 zou dit gebouw, inclusief inboedel en archief, tijdens het bombardement op Rotterdam volledig verwoest worden; foto’s van de vooroorlogse situatie zijn zeldzaam.

De afdrukken zijn afkomstig van mevrouw A.J. (‘Addy’) Kruis, die tussen 1936 en 1940 vrijwilligster was bij het Leeskabinet. Zij was onder andere verantwoordelijk voor de catalogisering van de uitgebreide collectie bladmuziek. De foto’s uit haar nalatenschap werden op 14 maart 2018 aan het Leeskabinet geschonken door de heer J.M. Notenboom en zijn broer, zonen van mevrouw Kruis.

 

Op de bovenste foto zijn de medewerksters van het Leeskabinet te zien, met uiterst links mej. A.J. Kruis. Op de onderste foto staat bibliothecaris J.E. van der Pot uiterst links, met naast hem mej. Kruis. Zittend afgebeeld is adjunct-bibliothecaris J.L. de Vreese. Beide foto’s dateren van 1939.

Rotterdamsch Leeskabinet

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen