‘Wees je bewust: een datalek ligt zo op de loer’

Wees je bewust: een datalek ligt zo op de loer’

Met deze headline staat Marlon Domingus (projectleider Research Data Management (RDM) aan de EUR) samen met Moswa Herregodts (functionaris gegevensbescherming Tilburg University) op de voorpagina van nieuwsbrief E-DATA & RESEARCH.

De manier van wetenschappelijk onderzoek verandert door nieuwe nationale en Europese regels rondom persoonsgegevens. Hoe kunnen onderzoekers verantwoord omgaan met deze gegevens?

Enkele tips:

  • Splits al tijdens het verzamelen de herleidbare gegevens (‘het communicatiebestand’) van de onderzoeksdata en bewaar deze bestanden op gescheiden en veilige locaties;
  • Bedenk al bij de opzet van je onderzoek hoe je zorgvuldig omgaat met gegevens die herleidbaar zijn tot personen. Realiseer je wie toegang tot deze gegevens moet hebben en wie absoluut niet;
  • Bewaar geen gevoelige onderzoeksdata bij publieke cloud-opslagdiensten zoals Dropbox, GoogleDrive, OneDrive en Box. Gebruik hiervoor SURFdrive. 

Onderzoekers bij wie het bij de gedachte aan RDM al gaat duizelen, hoeven niet bang te zijn. De instelling heeft de verantwoordelijkheid om hierbij te helpen “door heldere procedures te communiceren over de omgang met data, voorzieningen te bieden voor veilige opslag, encryptie, anonimiseren van data, enzovoorts. En door onderzoeksondersteuners aan te stellen die de onderzoeker kunnen helpen bij de opzet van een onderzoek,” geeft Domingus aan. 

Link naar het artikel ‘Wees je bewust: een datalek ligt zo op de loer’

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen