Toegang buiten de campus

Ook buiten de Erasmus Universiteit hebben medewerkers en studenten toegang tot e-journals, e-books, online artikelen en bestanden waarvoor de Universiteitsbibliotheek (UB) een licentie heeft afgesloten:

Via de UB-website

Zoek je vanuit huis via sEURch, de A-Z lijst van databanken of de Bronnen per vakgebied naar wetenschappelijke informatie, dan hoef je alleen maar met je ERNA-account in te loggen wanneer daarom wordt gevraagd. Er zijn geen speciale instellingen of programma's nodig. 

Via Google Scholar 

Zoek je in Google Scholar naar wetenschappelijke informatie? Dan kan het gebeuren dat je op een link klikt die niet geschikt is voor toegang buiten de EUR. Er verschijnt bijvoorbeeld een melding dat je IP-nummer onbekend is, je krijgt een ander inlogscherm of er wordt om een betaling gevraagd.

Vaak krijg je toch toegang tot een publicatie door je instellingen in Google Scholar aan te passen. Je ziet dan direct of je toegang hebt door de link FULL TEXT @ EUR achter een publicatie.

Op een andere manier

Zoek je op een andere manier naar wetenschappelijke informatie? Bijvoorbeeld in Google, een andere zoekmachine of met een directe link en krijg je geen toegang tot een publicatie? Dit los je vaak op door – eenmalig - de Lean Library extension te installeren.

Je kunt zien of de EUR toegang heeft tot e-journals, e-books of online artikelen die je vindt via Google Scholar. Dit regel je bij Bibliotheeklinks in de instellingen:

 • Ga naar Google Scholar;
 • Klik, linksboven in het scherm, op de menu-button (drie horizontale streepjes);
 • Klik op Instellingen, (of als je op een klein scherm werkt, het tandwieltje) en daarna op Bibliotheeklinks;
 • Tik in de zoekbalk “Erasmus University Library” en klik op het vergrootglas;
 • Zet een vinkje bij “Erasmus University Library – FULL TEXT @ EUR” en klik op Opslaan.

Je ziet nu in je zoekresultaat tot welke publicaties je toegang hebt door de link FULL TEXT @ EUR achter een titel. Gebruik deze link om toegang te krijgen tot een publicatie. Login met je ERNA-account als daarom wordt gevraagd.

De video Get the most out of Google Scholar (2:25 min) laat zien hoe je de instellingen in Google Scholar aanpast, zodat je daarna FULL TEXT @ EUR-links ziet in het zoekresultaat.

(beschikbaar voor Google Chrome, Firefox, Apple Safari en Opera)

Voeg deze extensie toe aan je browser en vereenvoudig het proces om toegang te krijgen tot de publicaties waarvoor de UB een licentie heeft afgesloten.

De Lean Library browser extension is gemakkelijk te downloaden via: http://leanlibrary.com/download

 • Download de extensie en voeg deze toe aan je browser;
 • De extensie verschijnt als een kleine grijze button rechtsbovenin;
 • Kies bij Select your library voor: Erasmus University Rotterdam (EUR);
 • Verwijder het vinkje bij Skip the pop up and automate my access.
 • Klik op Save.

Bezoek je een website waar de EUR toegang toe heeft, dan verschijnt de pop-up en de kleine grijze button wordt groen. Klik in de pop-up op de button Library Access en log in met je ERNA-account. Je kunt ook een pop-up zien met de knop Access Article of de melding ebook available. Dan heeft de EUR toegang tot het artikel of het e-book via een andere website dan de website die je op dat moment bezoekt. Klik op de button om doorgestuurd te worden en toegang te krijgen.

Lees meer over deze browser extensie en leer in 5 stappen hoe je deze installeert (Engelstalig).

Toegang buiten de campus naar databanken en e-content - extra informatie (Engelstalig PDF-document met zoekvoorbeelden, bekende problemen, toegang tot WRDS, EduVPN en uitleg over EZproxy) 

Vergelijk @count opleiding

 • @title

  • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen