01.07 oratie Colin van der Heiden | Behandeling angststoornissen kan beter

Angststoornissen goed behandelen levert winst op voor zowel patiënt als samenleving. Dit stelt prof.dr. Colin van der Heiden op vrijdag 1 juli 2016 in zijn oratie. Hij is bijzonder hoogleraar geestelijke gezondheidszorg bij het departement Psychologie-Pedagogische Wetenschappen vanwege Parnassia Groep. Van der Heiden wil de samenwerking tussen de klinische praktijk en universiteit versterken en bijdragen aan onderzoek en onderwijs op het gebied van werkzame interventies.

In Nederland lijden bijna 1,1 miljoen mensen aan een angststoornis. De zorg voor angststoornissen kostte in 2011 626 miljoen euro. Angststoornissen zij goed behandelbaar.

Betere behandeling

Wetenschappelijke inzichten over de behandeling van angststoornissen kunnen nog beter worden toegepast, stelt van der Heide in zijn oratie. Vaak worden bewezen effectieve behandelingen niet aan patiënten aangeboden, of niet op de goede manier. We kunnen onze energie en tijd beter besteden het verbeteren van bestaande toepassingen, dan aan het ontwikkelen en onderzoeken van steeds weer nieuwe behandelingen. Die hebben de afgelopen jaren immers niet geleid tot doorbraken in de effectiviteit van de behandeling van psychische stoornissen.

 Van der Heiden hoopt dat werkzame therapieën in de klinische praktijk vaker en adequater aan patiënten met angstklachten aangeboden gaan worden. Door wetenschappelijke inzichten meer en beter toe te passen in de behandelpraktijk, valt veel winst te behalen voor de patiënten en voor de samenleving. Door onderzoek te doen naar wetenschappelijk verantwoord werken wil Van der Heiden de effectiviteit vergroten van de behandeling van angststoornissen in de klinische praktijk. Ook onderzoek naar methoden naar factoren die ervoor zorgen dat angstklachten blijven bestaan en de toepassing van moderne technologische middelen bij de behandeling kan daaraan bijdragen.

Over Colin van der Heiden
Vanaf 1994 werkte hij als behandelaar bij diverse organisaties. In 2004 begon hij zijn wetenschappelijke carrière als onderzoeker op het gebied van de behandeling van de gegeneraliseerde angststoornis. Hij promoveerde in 2011 aan de Erasmus Universiteit op dit onderzoek. Vanaf 2007 werkt hij als hoofd wetenschappelijk onderzoek (tot 2015), en hoofdopleider cognitieve gedragstherapie en psychotherapeut bij PsyQ, onderdeel van Parnassia Groep. Sinds april 2015 is hij specialismeleider Angst en Dwang bij Parnassia Groep. Vanaf 1 september 2015 is hij als bijzonder hoogleraar Klinische Psychologie werkzaam aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. .Per 1 april 2016 is Colin benoemd tot Hoofdopleider van de opleiding tot GZ-psycholoog Volwassenen & Ouderen regio Rotterdam. De benoeming is een samenwerking tussen de Erasmus Universiteit Rotterdam, Parnassia Groep en de Centrale RINO-groep.

Meer informatie

Locatie: Aula | Erasmus Building - Erasmus Universiteit Rotterdam , Burgemeester Oudlaan 50, Rotterdam

Tijd: 16.00 uur (in de zaal aanwezig zijn 15.50 uur) | vrij toegankelijk

Marjolein Kooistra, mediarelaties FSW, 010 408 2135 | kooistra@fsw.eur.nl