50 jaar Bedrijfskunde in Rotterdam: van klaslokaal in Kralingen tot toonaangevende opleiding

RSM

Het begon allemaal in 1970 met 30 studenten en bescheiden klaslokaaltjes in een Kralingse villa. Nu is de Rotterdam School of Management (RSM), als onderdeel van de EUR, uitgegroeid een toonaangevende opleidingsinstelling. De RSM bestaat 50 jaar en staat uitgebreid stil bij dit jubileum. RTV-Rijnmond dook samen met bedrijfshistoricus Ronald van der Heijden in de archieven.

Duizenden (internationale) bedrijfskunde-alumni hebben wereldwijd hun vleugels kunnen uitslaan in de afgelopen decennia. Het internationale karakter van de opleiding heeft er niet voor gezorgd dat de Rotterdam School of Management zijn roots is vergeten. De stad Rotterdam speelt nog altijd een grote rol. “De faculteit staat echt met z’n voeten in de Rotterdamse klei”, zegt Van der Heijden tegen Rijnmond. “Er wordt ook veel onderzoek gedaan naar typisch Rotterdamse onderwerpen zoals haven, scheepsbouw en kustuitbreiding.” 

Klaslokalen die blauw staan van sigarettenrook 

Een zoektocht door de archieven heeft leuke vondsten opgeleverd. Zo is er een panoromafoto uit de jaren 70 opgedoken waar een van eerste lichtingen studenten al rokende een college bijwonen in een villa aan de Julianalaan. De plek waar het begon voor de opleiding, die door een zestal multinationals is opgericht die een managementopleiding naar Amerikaans model in Nederland mistten . "Een prachtig tijdsbeeld", zegt van der Heijden. "Wie goed kijkt ziet zelfs nog wat flesjes bier staan." 

Naar Woudestein

Het pand in Kralingen wordt al snel te klein voor de opleiding. Bedrijfskunde verhuist naar Delft. Tien jaar later komt de studie terug naar Rotterdam en in 1984 neemt het zijn intrek op Woudestein, bij de Erasmus Universiteit. Op de campus is onlangs een tijdlijn onthult die de geschiedenis in beeld moet brengen.

RSM staat uitgebreid stil bij het jubileum, kijk hiervoor op de website

Kijk op de site van RTV Rijnmond voor video's en meer verhalen

 

Gerelateerde content
Award winning elective

RSM’s strategie voor klimaatverandering elective wint prijs

Het keuzevak van de master op het gebied van strategie voor klimaatverandering, onderwezen door dr. Steve Kennedy, is geprezen om zijn uitstekende bijdrage aan…

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen